avAnt Provinciaal Onderwijs kijkt terug op succesvolle klimaatweek
Van 29 januari tot en met 2 februari stond avAnt Provinciaal Onderwijs in het teken van milieu-educatie en klimaatbewustzijn. Tijdens de allereerste avAnt Klimaatweek werden op de drie campussen van de school 50 activiteiten, 31 workshops en 6 lezingen georganiseerd. De leerlingen gingen aan de slag met oude schoenen, pimpten gerecycleerde materialen, verzamelden zwerfafval en trokken naar, onder andere, het EcoHuis en de Kringwinkel. De verwarming stond een hele week 2 graden lager op de stadscampussen. Het doel: het milieubewustzijn van zowel leerlingen als leerkrachten verhogen en bijdragen aan de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de provincie voor 2030.
Naast de schoolbrede activiteiten werden er op elke campus ook specifieke initiatieven genomen om het klimaatbewustzijn te vergroten. Op Campus Rivierenhof lieten de leerlingen van de 3de graad tijdens de les ‘Modeontwikkeling’ hun creativiteit de vrije loop in een recycle art project. Met behulp van gerecycleerde materialen toverden ze oude herenhemden om tot leuke schorten om te gebruiken tijdens de creatieve lessen. Zo dragen we een krachtige boodschap over hergebruik en duurzaamheid uit. De leerlingen van Campus Jacob Jordaens gingen tijdens de les lichamelijke opvoeding ploggen in het stadspark, al joggend verzamelden ze zwerfvuil en droegen ze bij aan een propere stad. Op campus Brialmontlei namen milieu-experten van de provincie Antwerpen de 7dejaars van het schakeljaar mee op een boeiende klimaatreis.
The Low Impact Man
Voor de gelegenheid werd woensdag omgedoopt tot ‘Weetjeswoensdag’. Die dag kregen de leerlingen van alle graden educatieve films en voorstellingen voorgeschoteld. De eerste graad genoot van 'Aïlo: Het Dappere Rendier', een ontroerende film over het belang van natuurbehoud die zich situeert in de prachtige natuur van Lapland. De tweede graad luisterde in het provinciehuis naar Steven Vroman, ook bekend als 'The Low Impact Man'. De milieuactivist wordt vaak gezien als een voorbeeld van hoe individuele acties kunnen bijdragen aan een grotere ecologische beweging. De derde graad genoot van 'Onze Natuur', de bejubelde documentairefilm over de rijke en diverse natuur van België.
Onesies op de #iktrekhetmijaan-dag
Gedurende de hele Klimaatweek werd op de twee stadscampussen de verwarming met 2 graden verlaagd, wat een duidelijke daling in het energieverbruik opleverde. De week werd afgesloten met de #iktrekhetmijaan-dag, waarbij leerlingen en leerkrachten in een onesie naar school kwamen. De campagne #iktrekhetmijaan is de opvolger van Dikketruiendag en focust meer op het verhogen van bewustzijn rond klimaatvriendelijke keuzes.
avAnt nam ookdeel aan een grote gsm-inzamelactie, georganiseerd door GoodPlanet Belgium, Proximus en Recupel. Deze actie benadrukt het belang van recycleren en circulaire economie. Door oude gsm's te verzamelen, draagt de school bij aan het terug in omloop brengen van kostbare materialen en het vergroten van bewustzijn over de milieu-impact van smartphones.
Hands-on aanpak met impact
De provinciale school avAnt koos met deze klimaatweek voor een hands-on benadering van educatie in milieu- en klimaatbewustzijn: “We kozen voor onze klimaatweek heel bewust voor een praktische aanpak”, vertelt directeur Joke Van Craen. “We geloven dat echte ervaringen een diepere impact hebben dan enkel theorie en deze aanpak sluit naadloos aan bij onze visie, waarbij we onze leerlingen stimuleren om zelf dingen te ondervinden en te leren door te doen. De betrokkenheid en inzet van onze leerkrachten is cruciaal geweest voor het succes van deze week. Dankzij hun inzet en creativiteit hebben we een programma kunnen samenstellen dat niet alleen educatief is, maar ook écht impact heeft op onze leerlingen."