Bronzen wapens te zien op prestigieuze Nederlandse tentoonstelling. Een primeur voor het Provinciaal Archeologisch Depot

publish date
17.10.2024

Vanaf vrijdag 18 oktober 2024 zijn twintig objecten uit het archeologisch depot van de provincie Antwerpen te zien op de tentoonstelling Bronstijd. Vuur van verandering. Deze prestigieuze tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (Nederland) brengt voor de eerste maal een overzicht van deze fascinerende periode in Nederland en omringende landen. Ook aan het Provinciaal Archeologisch Depot is een bruikleen gevraagd. Deze bestaat uit de bronzen wapenschat uit Zandhoven en een verzameling bijlen uit Brecht.

Voor het eerst zullen voorwerpen uit het Provinciaal Archeologisch Depot te zien zijn op een grote buitenlandse tentoonstelling. Vanaf 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 kan je in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (Nederland) terecht voor de eerste overzichtstentoonstelling over de bronstijd in de Lage Landen. De bronstijd (2.000 – 800 v.Chr.) begon ruim vierduizend jaar geleden met de introductie van het nieuwe metaal brons, wat leidde tot grote veranderingen in de toenmalige samenleving. De expositie brengt de mooiste en meest bijzondere voorwerpen uit Nederland, maar ook uit België en andere buurlanden samen.

De bronzen wapenschat uit Zandhoven zal er in de schijnwerpers staan. De acht speerpunten, een bijl en fragmenten van vijf zwaarden zijn vijftig jaar geleden gevonden door Jos Grimon bij het graven van een drinkkuil. Opmerkelijk is dat deze wapens deels gebroken en verbrand zijn. De reden hiervoor kennen we niet maar het is duidelijk dat dit met opzet gebeurd is. De ‘rare’ behandeling van deze wapens maakt de verzameling uitzonderlijk. Alleen in de valleien van de Thames en de Seine zijn er enkele vergelijkbare vondsten gedaan.

De Brechtse vondsten die op de tentoonstelling te zien zijn, zijn afkomstig van een opgraving aan De Ring. Toen werden in een Romeinse stal vier bijlen aangetroffen, één in vuursteen (of silex), twee in brons en één in ijzer. Deze combinatie is op zich is al uniek. Het feit dat ze aangetroffen zijn in een Romeins gebouw maakt het nog specialer. Ook deze vondsten zijn geen toeval. Zeer waarschijnlijk hebben we te maken met rituelen.

In 2023 heeft de familie Grimon de verzameling van hun vader, Jos Grimon, officieel overgedragen aan het archeologisch depot van de provincie Antwerpen. Die had toen de voorwerpen al kunnen onderzoeken en wist dat ze een uitzonderlijk geheel onder haar hoede kreeg. Iets dat zelfs op Noordwest-Europese schaal vrij uniek is. De provincie Antwerpen is dan ook blij en vereerd met de vraag voor een bruikleen voor deze prestigetentoonstelling in het toch wel grootste archeologische museum van de Benelux. Het geeft ook een erkenning voor het depot en de depotwerking.