Gebiedsgericht beleid

  • Door natuurbeheer of mobiliteit meteen voor een groter gebied aan te pakken, creëer je meer effect.
  • Gemeenten kunnen samenwerken aan streektoerisme, landbouw en klimaattransitie.
  • Voor riviervalleien en kanalen, die meerdere gemeenten doorkruisen, loont het om samen een visie op te stellen en daarmee aan de slag te gaan.

Het zijn maar enkele voorbeelden waarbij ‘gebiedsgericht werken’ het middel bij uitstek is om de verschillende kansen en de noden voor een groter gebied gezamenlijk aan te pakken.

Provincie als partner en coördinator

Bij gebiedsgericht werken we binnen een gebied aan meerdere thema’s tegelijk. Zo kunnen we bijvoorbeeld in een riviervallei kijken naar de noden en kansen op het vlak van landbouw, klimaat, erfgoed, natuur en wonen. Dat betekent dat we naast de betrokken gemeenten ook verschillende overheidsdiensten, lokale organisaties en privépartners mee in de samenwerking kunnen zitten. Door meteen alle betrokken partners aan tafel te brengen, zijn de beslissingen goed overwogen en doorgesproken. De provincie Antwerpen kan daarbij als neutrale partner de rol van coördinator opnemen.

Een gebiedsprogramma vertrekt van een gezamenlijke visie. De partners werken een lijst van mogelijke acties uit en zorgen ervoor dat de acties worden uitgevoerd op het terrein. Ook een goede communicatie met de bewoners maakt integraal deel uit van een gebiedsprogramma.

Op dit moment coördineert de provincie Antwerpen zeven gebiedsprogramma’s.

Kaart gebiedsgerichte programma's

Kalender

Nieuws