WOAW 2024

Inhoudelijk moeten die ideeën aansluiten bij minstens twee van de vier richtinggevende thema’s uit de provinciale beleidsnota Wonen (duurzaamheid & circulariteit, veerkracht & gezondheid, beschikbaarheid & betaalbaarheid, verhuismobiliteit & diversiteit van het woonaanbod, beschikbaarheid & betaalbaarheid).

De laureaat van de WOAW krijgt inhoudelijke ondersteuning van de provincie en een startbudget van 5.000 euro om het idee verder te ontwikkelen tot een concreet concept. Na een jaar wordt dat officieel voorgesteld aan beleidsmakers en professionele woonactoren, die er dan mee aan de slag kunnen gaan.

Wie kan een project indienen?

  • Laatstejaarsstudenten hoger onderwijs;
  • Afgestudeerde ontwerpers, onderzoekers, ondernemers jonger dan 35 jaar.

Pitch jouw idee!

Vertel ons op maximaal 2 A4’s waarom jouw idee zo innovatief is en waarom het onmisbaar is om de hedendaagse woonuitdagingen aan te pakken.

Kortom: hoe maakt jouw innovatie het verschil?

Vermeld zeker:

  • de omschrijving van het probleem
  • de beschrijving van het idee/project
  • een beknopt stappenplan
  • mogelijke partners die bij de uitwerking worden betrokken
  • het eindproduct

Betrek minstens twee van de vier principes van het provinciaal woonbeleid in je idee: 

  • duurzaamheid en circulariteit
  • veerkracht en gezondheid
  • mobiliteit en diversiteit
  • beschikbaarheid en betaalbaarheid

Graag meer info over het provinciaal woonbeleid en over de principes? Kijk op deze pagina.

Beoordelingscriteria

De beoordelingscommissie houdt rekening met drie criteria:

  • de relevantie van het onderwerp
  • de meerwaarde van het idee
  • de kwaliteit van de pitch

Vervolgtraject

Gedurende je onderzoek kun je terecht bij de commissie voor advies en begeleiding op maat. Je rapporteert op regelmatige tijdstippen over de vooruitgang van je onderzoek. Na een jaar stel je de resultaten van je onderzoek voor aan een jury van de provincie Antwerpen. Later zal je je eindproduct ook voorstellen aan een breed publiek. De bedoeling is om woonactoren en beleidsmakers te inspireren om hun woonbeleid verder vorm te geven.
Jouw eindproduct blijft altijd beschikbaar.

Indiendatum WOAW 2024

Donderdag 31 oktober 2024 via deze link.

Winnaars voorbije jaren

WOAW 2023

In 2023 ging de WOAW naar bachelorstudente Eva O'Connor. Eva onderzoekt in haar bachelorproef ‘samenhuizen’ hoe een bestaand industrieel gebouw kan worden omgevormd tot een duurzaam en betaalbaar wooncollectief, want idealiter produceren we in de huidige tijd niets meer bij. In haar ontwerp voor een oude garage in Borgerhout geeft Eva de site een circulaire en duurzame invulling, waarbij een deel van het bouwvolume plaatsmaakt voor groene daktuinen. Ook wordt er bekeken of er ruimte is voor economische activiteiten. Dit heeft een positieve impact op zowel de stad als haar bewoners. Het ontwerp stimuleert diversiteit door bewonersgroepen met verschillende achtergronden te combineren. Een deeleconomie zal worden ingezet om de kosten te drukken en meer middelen toegankelijk te maken voor iedereen. 

In haar onderzoek bestudeert Eva de verdeling tussen openbare en privéruimtes grondig. Ze kijkt specifiek naar welke functies nog meer met anderen kunnen worden gedeeld. Door deze aanpak kun je op elk moment kiezen of je wel of niet deel wilt uitmaken van een groep, en ontstaan verschillende soorten ruimtes, variërend van gedeelde ruimtes tot halfopen en semi-prive-gebieden tot privéruimtes. Het doel is om de principes van haar onderzoek om te zetten in theoretische modellen die als handige gids kunnen dienen bij het herbestemmen van industrieel patrimonium naar collectieve woonprojecten.

Site voor & na

WOAW 2022: Build to Rebuild

In 2022 won ‘Build to Rebuild’ van het ontwerperstrio Rune Degryse, Cassandra Van Peer en Pieter-Jan Lerno de allereerste editie van de WOAW. 

Het winnende idee van Rune, Cassandra en Pieter-Jan maakt dubbelhoge casco ruimtes flexibel aanpasbaar met gestandaardiseerde, eenvoudig (de)monteerbare elementen. Dit circulaire en budgetvriendelijke zelfbouwpakket laat bewoners hun woonruimte aanpassen aan hun veranderende woonbehoeften, van een dubbelhoge loft tot een woning met meerdere slaapkamers.

Het ontwerperstrio pleit voor een herwaardering van de dubbele plafondhoogte, zowel bij nieuwbouw als bij reconversie, als antwoord op veranderende woonnoden. Flexibiliteit hoeft zich niet te beperken in lengte en breedte, maar kan ook in de hoogte.

Het bouwpakket kan een flexibele tool zijn voor architecten, doe-het-zelvers, ontwikkelaars etc. om nieuwbouw- en verbouwingsprojecten te realiseren.

Op dinsdag 25 juni stellen ze de resultaten van hun onderzoek voor in het provinciehuis te Antwerpen. Nadien volgt een boeiend debat met experts uit diverse vakgebieden.

Meer info en inschrijven.

Concept WOAW 2022

Nog een vraag?