WOAW 2024
Een thuis voor iedereen
Hoe ontwerp je woningen die aansluiten bij de behoeften van een multiculturele samenleving? Fauve Cornips en Yasmine El Idrissi willen met hun idee, voortgekomen uit een interdisciplinaire thesis aan de Universiteit Antwerpen, onderzoeken hoe woonculturele elementen beter kunnen worden geïntegreerd in functionele en betaalbare woningen.
In hun thesis brachten ze met duidelijke tekeningen de relatie in kaart tussen architecturale typologieën en de woongewoonten van Marokkaanse gezinnen in Borgerhout. Dit onderzoek toonde aan dat bepaalde woningtypes minder geschikt zijn voor bepaalde culturele gebruiken. Ze willen hun onderzoek nu uitbreiden naar andere gemeenschappen in de Stadsregio Turnhout.
De ontwerpers hopen hiermee het debat te stimuleren en beleidsmakers, ontwikkelaars en architecten bewuster te maken van de diversiteit aan woonbehoeften in multicultureel Vlaanderen.
Betaalbaar wonen via fiscale hervormingen
De onderzoekers Robin de Ridder, Nele Maes en Omar Kashmiry leggen een ander urgent vraagstuk bloot: de betaalbaarheidscrisis op de woningmarkt, en hoe leegstand daarop een invloed heeft. In de provincie Antwerpen zijn er volgens de onderzoekers naar schatting 100.000 woningen die ofwel leeg staan, ofwel worden gebruikt als tweede verblijf, of die louter als investeringsobject dienen. Dat terwijl veel mensen moeite hebben om een betaalbare woning te vinden.
Het onderzoeksteam wil de mogelijkheid van twee fiscale sporen dieper uitspitten.
- Enerzijds een hervorming van de onroerende voorheffing, door hogere belastingen te heffen op leegstaande woningen en belastingvoordelen te bieden voor effectief bewoonde panden.
- Anderzijds het aanpakken van leegstand en onderbenutting, met gerichte belastingen op tweede verblijven en niet-bewoonde panden.
Deze fiscale hervormingen kunnen volgens de onderzoekers de woningmarkt toegankelijker maken zonder nieuwe woningen te moeten bouwen. De jury ziet dit project als een waardevolle bijdrage aan het debat over betaalbaar wonen én de renovatieopgave, en moedigt verder onderzoek aan naar hoe fiscale maatregelen effectief kunnen worden ingezet.
5000 euro startbudget en een jaar begeleiding
De laureaten krijgen een jaar lang inhoudelijke begeleiding van een klankbordgroep van woonexperts en een startbudget van 5.000 euro om het idee verder te ontwikkelen tot een concreet concept. De provincie Antwerpen biedt de laureaat een platform om de resultaten voor te stellen aan een breed publiek.