Preadvies aanvragen
Wanneer vraag je een preadvies aan
Afhankelijk van de omvang van het project
- Voor projecten < 1.000 m² bekijk je eerst de gewestelijke hemelwaterverordening (GSV) en het provinciaal beleidskader wateradviezen. Als je daarna nog vragen hebt, raapleeg je best de 'Vraag & Antwoord' bij het beleidskader.
- Voor projecten waarbij meer dan 1.000 m² verharding wordt aangelegd, neem je best contact op.
- Voor projecten waarbij meer dan 10.000 m² wordt verhard is een preadvies bijna altijd nodig om (in eerste aanleg) tot een gunstig wateradvies te komen.
Afhankelijk van het overstromingsrisico van het perceel
- Indien het project gelegen is binnen een T10 (=grote kans) contour vraag je best een preadvies.
- Ligt het project binnen een T100 (=middelgrote kans) contour (huidig óf toekomstig klimaat) dan neem je best eerst het provinciaal beleidskader wateradviezen en bijlagen door. Heb je daarna toch nog vragen, doe dan gerust een preadviesaanvraag.
- Voor projecten die enkel binnen de T1000 (=kleine kans) contour liggen, moet je rekening houden met het veilige bouwpeil en de inname van ruimte voor water beperken. Het is niet wenselijk om hiervoor een preadvies aan te vragen.
- Wanneer het project niet in overstromingsgevoelig gebied ligt, maar er wel aan paalt, volstaat het rekening te houden met het veilige bouwpeil.
Zo vraag je een preadvies aan
Aanvraagmodule
Je vraagt je preadvies aan via de link hieronder. Deze brengt je naar de aanvraagmodule. Zoek de locatie en selecteer het perceel van de aanvraag. Voeg de gevraagde gegevens en bijlagen toe wanneer erom gevraagd wordt en verstuur je aanvraag. Er wordt automatisch een dossier gegenereerd.
Hoe meer gegevens je aanlevert, hoe gedetailleerder ons advies kan zijn.
Opgelet! Voor projecten met meer dan 1.000 m² bijkomende verhardingen zijn peilmetingen en infiltratieproeven verplicht. Start deze zo snel mogelijk zodat je tijdig de nodige gegevens hebt.
Behandelingstermijn
We streven ernaar je dossier binnen 15 werkdagen te behandelen. Het kan echter langer duren voor je antwoord krijgt door het grote aantal adviesvragen over de watertoets die we via het omgevingsloket moeten behandelen. Die maken deel uit van een officiële procedure met een wettelijke adviestermijn en zijn daarom prioritair.