Beleidskader wateradviezen

Krijtlijnen voor een gunstig wateradvies

Wanneer je stedenbouwkundige handelingen uitvoert, kunnen die gevolgen hebben voor het watersysteem. Daarom moet bij de behandeling van een omgevingsvergunningsaanvraag een wateradvies opgemaakt worden. Dat is de taak van de beheerder van de geklasseerde waterloop waarnaar het perceel afstroomt. Meestal is dat de provincie Antwerpen, want die heeft veruit de meeste waterlopen in beheer.

Om adviesvragers en vergunningverleners te verduidelijken hoe we dossiers beoordelen en aan welke criteria die minstens moeten voldoen, lanceerde de provincie in 2020 een beleidskader wateradviezen.

Naar aanleiding van de nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GSV) Hemelwater en vanwege voortschrijdende beleidsinzichten is dit beleidskader in 2023 grondig bijgewerkt.

Beleidskeuzes voor een klimaatveiligere provincie

In het nieuwe beleidskader geven we ook duiding bij nieuwe beleidskeuzes ten gevolge van een veranderend klimaat en bij de geldende regelgeving. Door hemelwater zoveel mogelijk op te houden aan de bron verminderen we zowel de kans op wateroverlast als de impact van droogte. Zo gaan we voluit voor een klimaatveiligere provincie!

Met de krijtlijnen die we uittekenen in het nieuwe beleidskader zorgen we voor beter onderbouwde, completere en duidelijkere aanvraagdossiers die een klimaatbestendige watertoets doorstaan. En daar winnen we allemaal bij.

Lees voor je een project indient op het omgevingsloket het beleidskader goed na. De bijhorende checklist helpt je de juiste documenten bij je aanvraag te voegen. Is je aanvraag in overeenstemming met het beleidskader en de checklist? Dan is de kans groot dat je een gunstig wateradvies krijgt.

De videoregistratie van het webinar dat we gaven en de vraag & antwoord helpen je om het beleidskader te interpreteren. Heb je toch nog een algemene vraag? Mail onze experts met je vraag.

Preadvies aanvragen

Soms is het nuttig om in de ontwerpfase een preadvies aan te vragen. Bijvoorbeeld bij ernstig overstromingsgevoelige of heel grote projecten. Wanneer je best een preadvies aanvraagt (en wanneer niet) en hoe je dat juist doet, lees je op de pagina preadvies aanvragen.

Beleidskader

Bijlagen

Webinar

Typevoorbeelden

Conctacteer ons

Een algemene vraag over het beleidskader? Mail onze experts

Specifieke vragen over je project? Bekijk de pagina preadvies aanvragen.