Wedstrijd rozentuin
VRAAG 6 - September:
Vraag: Is elke rozenbottel eetbaar?
Antwoord: Ja, maar niet elke rozenbottel is even lekker. Toch bevat elke rozenbottel heel veel vitamine C. Je vindt heel wat toepassingen van rozenbottels: confituur, thee en allerlei vruchtenmixen met rozenbottel. De roos Rosa Villosa, ook wel de bottelroos genoemd, vind je in de ecotooptuin. Deze roos kweekt men speciaal voor zijn rozenbottels.
Vraag 5 - Augustus:
Vraag: Wat is jouw favoriete Belgische roos in de rozentuin?
Antwoord: We kregen heel wat foto's van rozen van Belgische veredelaars. Je vindt deze rechts van de klassieke rozentuin.
Vraag 4 - Juli:
Vraag: Wat is de link tussen de roos en kruipend moerasscherm, het zeldzaam plantje dat te vinden is in het Vrijbroekpark?
Antwoord: Een grote populatie van het kruipend moerasscherm groeit midden in de rozentuin.
Vraag 3 - Juni:
Elk jaar krijgen er nieuwe rozenvariëteiten een plaats in de klassieke rozentuin. De laatste jaren is de eigenschap “geur” een belangrijk argument om te kiezen voor die bepaalde variëteit. Snuffel maar eens rond en kies een roos uit die jij lekker vindt ruiken.
Vraag: Wanneer is het beste moment van de dag om de geur van rozen op te snuiven?
Antwoord: We ontvingen heel wat verschillende antwoorden. De geur is inderdaad wat afhankelijk van de weersomstandigheden en van de roos zelf. In het algemeen wordt gesteld dat de ochtend het beste moment is, maar kom gerust vergelijken.
VRAAG 2 - Mei:
In de appeldreef (de dreef tussen de zomertuinen en de ecotooptuin) zijn een aantal wilde rozen gezet die in een appelboom klimmen.
Vraag: Wat is de link tussen de appel en de rozen?
Antwoord: De roos en de appel behoren tot dezelfde familie, nl rosacea.
VRAAG 1 - April:
Vraag: Aan welke struik zie je dit jaar het eerste wilde rozenbloemetje?
Antwoord: We kregen heel wat foto's van de juiste roos. (een voorbeeldje vind je links)