Stikstofdossier bemoeilijkte de omgevingsvergunning

publish date
05.09.2024

De provincie Antwerpen behandelde 594 omgevingsvergunningsaanvragen in 2023, het laagste aantal sinds de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning. De stikstofcrisis speelt hierin een grote rol. 

Ammoniak en stikstofoxiden tasten het milieu aan. Sommige planten gaan er sneller van groeien zoals netels en bramen. Maar andere planten sterven uit, en daarmee ook heel wat diersoorten zoals insecten, vlinders en vogels. 

Het stelde de complexe verhouding tussen economische ontwikkeling en milieu- en natuurbehoud op scherp en maakte onze rol als vergunningverlenende overheid extra relevant en uitdagend. Het wachten op een helder rechtskader maakte het (net als in 2022) een zeer onzekere periode voor alle vergunningsaanvragen waar er een impact van stikstof verwacht werd.

De stikstofproblematiek kleurde in 2023 niet alleen het aantal maar ook de inhoud van de aanvragen. De industrie zette volop in op innovatieve technieken met een kleinere uitstoot, zoals warmtepompen bij nieuwe gebouwen of procesaanpassingen in de chemische sector. De behandelde dossiers waren vaak kleiner in omvang omdat grote wijzigingen en projecten met een impact op de stikstofuitstoot zoveel mogelijk vermeden werden.