Zevende specialisatiejaren: cruciale schakel tussen school en industrie

publish date
17.04.2025

Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen blijft investeren in zevende specialisatiejaren. Deze extra leerjaren helpen jongeren om hun technische of beroepsopleiding te verdiepen en bereiden hen beter voor op de arbeidsmarkt of verdere studies.

Chemische destillatietoren van PITO
PITO beschikt over een hoogtechnologische destillatietoren.

Afgestudeerden van deze jaren zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt. In sectoren zoals industriële technieken, koeltechnieken en lassen is de vraag naar goed opgeleide vakmensen bijzonder groot. De opleidingen zijn dan ook sterk praktijkgericht, met een duidelijke focus op inzetbaarheid in knelpuntberoepen. Leerlingen leren niet enkel technische skills, maar ook attitudes zoals precisie, samenwerking en probleemoplossend denken.

Breed en arbeidsmarktgericht aanbod

Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen organiseert verspreid over verschillende provinciale scholen een breed aanbod aan zevende specialisatiejaren, telkens met een duidelijke focus op beroepskwalificaties (BK) en doorgroeimogelijkheden:

  • PTS Boom biedt o.a. ‘Technicus hernieuwbare energie’, ‘Operator CNC-houtbewerking’, ‘Installateur gebouwenautomatisatie’ en ‘Technicus installatietechnieken’ aan. Deze richtingen zijn sterk gelinkt aan STEM en leveren technische profielen die bedrijven moeilijk vinden op de arbeidsmarkt.
     
  • PTS Mechelen biedt o.a. een voorbereidend zevende jaar aan voor leerlingen die willen doorstromen naar het hoger onderwijs, naast een duaal traject voor ‘Tuinaanlegger-groenbeheerder’, dat inzet op duurzame ruimtelijke ontwikkeling en vergroening.
     
  • PITO Stabroek organiseert onder meer ‘Chemische procestechnieken’, ‘Lasser-monteerder’, ‘Elektromecanicien’ en ‘Natuurbeheerder’. Richtingen die perfect aansluiten bij de noden van industrie, bouw en groensector.
     
  • PIVA Antwerpen focust met ‘Chocolatier’, ‘Sommelier’ en ‘Culinair slager’ op de voedingssector, waar ambacht en kwaliteit centraal staan.
     
  • avAnt Provinciaal Onderwijs zet met duaal leren in op zorgberoepen zoals ‘Verzorgende/zorgkundige’ en ‘Kinderbegeleider’.

Deze specialisatiejaren zijn vaak rechtstreeks verbonden met een knelpuntberoep. Ze verhogen de tewerkstellingskansen van jongeren aanzienlijk: volgens VDAB-cijfers zijn de werkzoekendencijfers van afgestudeerden uit een zevende jaar beduidend lager dan gemiddeld.

Investering in infrastructuur en begeleiding

Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen investeert niet alleen in de inhoud van deze opleidingen, maar ook in de infrastructuur en de omkadering. Moderne ateliers, goed uitgeruste werkplaatsen en deskundige begeleiding zorgen voor een leeromgeving die zowel motiverend als realistisch is.

Jongeren en bedrijven winnen

Door in te zetten op deze zevende jaren geeft het Provinciaal Onderwijs Antwerpen jongeren de kans om zich verder te specialiseren. Tegelijk wordt zo ook ingespeeld op de reële noden van bedrijven die op zoek zijn naar technisch talent. Het is een win-winsituatie: jongeren krijgen toekomstkansen, en bedrijven vinden gemotiveerde, goed opgeleide medewerkers.

Volgende van de detaillijst