Federaal geschiktheidsattest

Om te kunnen solliciteren als beroepsbrandweer of brandweervrijwilliger, moet je eerst een Federaal Geschiktheidsattest (FGA) behalen. Eens je je FGA op zak hebt, kan je rechtstreeks solliciteren bij een hulpverleningszone of bij de Civiele Bescherming. Het behalen van het FGA geeft geen garantie op een aanwerving, maar het slagen voor de proeven is wel noodzakelijk om te kunnen solliciteren.

Voorwaarden

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om deel te nemen aan de FGA-proeven?

  • Je bent Belg of EU-burger
  • Op de datum van inschrijving ben je tenminste 18 jaar. Er is een uitzondering voor jongeren die geslaagd zijn voor de toegangstest van de kadettenopleiding.
  • Je geniet de burgerlijke en politieke rechten.
  • Je beschikt over een medisch attest waarin een arts verklaart dat je in staat bent om de lichamelijke geschiktheidsproeven uit te voeren. Dit attest moet opgemaakt zijn ten vroegste drie maanden voor de start van de proeven. 
  • Voor de job van brandweer zijn er geen diplomavereisten.
  • Ben je houder van een diploma of een studiegetuigschrift van het zesde of zevende jaar secundair onderwijs, dan word je wel vrijgesteld voor de competentietest basiskader.
  • Om deel te nemen aan de FGA-proeven op niveau van sergeant moet je houder zijn van een diploma van bachelor (of gelijkwaardig).
  • Om deel te nemen aan de FGA-proeven op niveau van kapitein moet je houder zijn van een masterdiploma (of gelijkwaardig).

Inschrijven

Campus Vesta en de andere Belgische brandweerscholen organiseren geregeld federale geschiktheidsproeven. Je kiest zelf wanneer en in welke brandweerschool je je inschrijft. Dit staat los van de zone waarvoor je nadien wil solliciteren of van de provincie waarin je woont.

Sommige hulpverleningszones organiseren ook zelf geschiktheidsproeven. Om je hiervoor in te schrijven, neem je contact op met de hulpverleningszone.

Inschrijven kan via https://brandweer.be/nl/federaal-geschiktheidsattest.

Proeven

De proeven bestaan uit drie modules:

  • Competentietest
  • Operationele handvaardigheidstest
  • Lichamelijke geschiktheidsproeven

Competentietest

Afhankelijk van de graad waarvoor je solliciteert (basis-, midden- of hoger kader) leg je een andere competentietest af.

Solliciteer je voor het basiskader, dan moet je geen competentietest afleggen indien je een diploma of een studiegetuigschrift van het zesde of zevende jaar secundair onderwijs hebt.

Je moet minstens 50% halen op de competentietest. Als je niet slaagt voor de competentietest, dan moet je die opnieuw afleggen. Je kan je daarvoor onmiddellijk opnieuw inschrijven.

Operationele handvaardigheidstest

De handvaardigheidstest peilt naar de handigheid van toekomstig brandweerpersoneel.

Je moet beschikken over een basiskennis van loodgieterij, houtbewerking en elektriciteit. Meten, zagen, boren en iets in elkaar vijzen dus. Je moet twee praktische proeven tot een goed einde brengen. Er is altijd minstens een proef over houtbewerking, gecombineerd met een ander soort proef (elektriciteit, loodgieterij,…). Het kan helpen als je geregeld klust, maar je kan dit zeker ook oefenen.

Je moet zowel slagen voor de eerste als voor de tweede praktische proef. Als je niet slaagt voor één van de proeven, ben je niet geslaagd voor de handvaardigheidstest. Als je slaagt voor beide proeven, krijg je een attest dat voor onbepaalde duur geldig is.

Als je niet slaagt voor de operationele handvaardigheidstest, moet je deze opnieuw afleggen. Ook hier is geen wachttijd voorzien, je kan je meteen opnieuw inschrijven.

Lichamelijke geschiktheidsproeven

De fysieke proeven testen je lichamelijke geschiktheid op het vlak van uithouding en kracht. In totaal moet je voor 9 van de 11 proeven slagen, waarbij de eerste twee (looptest en het beklimmen van de luchtladder) eliminerend zijn. Slaag je dus niet voor de looptest of het beklimmen van de luchtladder, dan mag je de volgende proeven niet afleggen.

Looptest: 600 meter lopen in 2 minuten 45 seconden

Luchtladder: autoladder van 30 meter hoog beklimmen in 5 minuten

De andere 9 proeven zijn: optrekken, klauteren, evenwicht, gehurkt lopen, opdrukken, zeil verslepen, slang slepen, slang ophalen en trappenloop. Voor 7 van deze 9 proeven moet je slagen.

Als je slaagt voor deze proeven, krijg je een attest dat twee jaar geldig is. Als je niet slaagt voor de fysieke proeven, dan moet je die opnieuw afleggen. Je kan je meteen opnieuw inschrijven.

Voorbereiding

Door je voor te bereiden, kan je je slaagkansen verhogen. Hieronder geven we enkele tips:

  • Je voorbereiden op de operationele handvaardigheidstest is moeilijk, want de opdrachten zijn heel divers. Handigheid kun je op heel wat manieren testen. Denk aan basis elektriciteit (lamp aan kabel hangen bv.), basis schrijnwerk (iets in verstek kunnen zagen bv.), een boormachine kunnen hanteren, begrijpen hoe je een fietsband herstelt,…

    Weet wel dat het brandweerprofessionals zijn die de proeven afnemen. Ze proberen met een simpele opdracht te zien hoe je reageert (attitude), hoe je het aanpakt (praktisch probleem oplossen) en hoe handig je bent. De manier waarop je iets aanpakt, is even belangrijk als het resultaat.
  • Fysiek moet je in vorm zijn. Logisch ook, want je gaat als brandweerprofessional met zware ademlucht en in een brandwerend uniform werken. Dit wil niet zeggen dat je eerst een marathon moet kunnen lopen. De inhoud van de lichamelijke geschiktheidsproeven (en de andere proeven) vind je hier.

Geslaagd

Wanneer je geslaagd bent voor de drie modules van de federale geschiktheidsproeven (handvaardigheidstest, lichamelijke proeven en indien nodig de competentietest) ontvang je je federaal geschiktheidsattest (FGA), dat een noodzakelijke voorwaarde is om te solliciteren bij de brandweer.

Meer info

Alle informatie over het federaal geschiktheidsattest, de proeven en het inschrijven vind je op https://brandweer.be/nl/federaal-geschiktheidsattest. Voor veelgestelde vragen rond FGA kan je terecht bij https://brandweer.be/nl/faq.

Data

Basiskader

  • 24 september 2024
  • 19 oktober 2024
  • 26 november 2024
  • 25 februari 2025
  • 21 juni 2025
  • 27 september 2025
  • 25 november 2025

Middenkader

  • 29 maart 2025 (13-16u)
  • 18 oktober 2025 (13-16u)

Hoger kader

  • 29 maart 2025 (9-12u)
  • 18 oktober 2025 (9-12u)