Basisopleiding DGH voor hulpverlener-ambulancier
DGH staat voor Dringende Geneeskundige Hulpverlening
Doelgroep
- Je volgt de opleiding in opdracht van een erkende 112-dienst uit de provincie Antwerpen.
- Je volgt de opleiding in opdracht van een erkende 112-dienst buiten de provincie Antwerpen, met goedkeuring van de federale gezondheidsinspecteur.
- Je volgt de opleiding als particulier/vrije student om jouw medische kennis aan te scherpen.
Beginsituatie
Je moet nog geen specifieke voorkennis hebben. Je bent meerderjarig.
Deelnemingsvoorwaarden
Het opleidingsprogramma telt 132 lesuren die zijn opgedeeld in 44 lessen. Theorie wordt constant afgewisseld met praktijkoefeningen. Na het lessenpakket en een positief examen, doe je nog een aanvullende stage van 40 uur.
Het handboek kun je downloaden via de website van FOD Volksgezondheid.
Leerdoelstellingen
Je wordt conform KB 13 februari 1998 opgeleid tot hulpverlener-ambulancier. Na de opleiding ben je in staat om als ambulancier dringende opdrachten uit te voeren voor het 112-systeem.
Brevet hulpverlener-ambulancier
Als je geregeld de lessen bijwoonde (een minimale aanwezigheid van 80 procent) en slaagt in het examen basisopleiding, wordt jouw opleiding aangevuld met 40 lesuren stage. Na een gunstige beoordeling van de stage, verkrijg je het brevet hulpverlener-ambulancier.
Met dit brevet kun je ingeschakeld worden bij het dringend vervoer, als je werknemer bent bij een erkende ambulancedienst. Het brevet is vijf jaar geldig. Om de geldigheidsduur te verlengen moet je de permanente vormingen volgen en een positieve centrale eindevaluatie behalen.
Badge-112
Als je in dienst bent bij een erkende 112-dienst, kun je met het brevet hulpverlener-ambulancier een badge-112 aanvragen. Je krijgt deze badge-112 gratis. Dit erkenningsteken wordt uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en geeft je het recht om opdrachten van de 112-dienst uit te voeren.
Praktisch
Prijs
Het inschrijvingsgeld voor een cursist/student, ingeschreven via een erkende 112-dienst, bedraagt 80 euro exclusief handboek. Het inschrijvingsgeld voor een cursist/student als vrije student bedraagt 900 euro exclusief handboek. Voor een gedrukte versie van het handboek Dringende Geneeskundige Hulpverlening betaal je bijkomend 100 euro.
Startdata
De cursussen starten jaarlijks in het najaar. Je kan kiezen tussen een weekdagcursus, een avondcursus of een weekendcursus.
Door het grote succes organiseren we begin 2025 een extra weekdagcursus op maandag en donderdag van 9 tot 16 uur. De cursus start op 9 januari en loopt tot en met 27 mei 2025. Je kan je inschrijven vanaf maandag 14 oktober.
Inschrijven
Niemand kan zich, behoudens toestemming van de federale gezondheidsinspecteur, meer dan twee keer inschrijven.
Schrijf je je in via een erkende 112-dienst? Spreek je dienstverantwoordelijke aan om je inschrijving in orde te brengen.
Schrijf je je in als een vrije student? Volg dan de volgende 2 stappen:
Breng HIER je betaling in orde. Na betaling ontvang je een code waarmee je je inschrijving via stap 2 definitief kan maken.
Vul HIER het inschrijvingsformulier in. Let op: hiervoor heb je een pasfoto nodig en de code die je ontving na de betaling, anders kan je je inschrijving niet voltooien.
Hieronder vind je de lessenroosters.
Opgelet: onder voorbehoud van wijzigingen lesonderwerpen
Stage
Hieronder vind je de meest recente versies (pdf en word) van het stageboek.