Solliciteren, opleiding en loopbaan

Ik heb mijn FGA en nu?

Eens je je Federaal Geschiktheidsattest (FGA) op zak hebt, kan je als beroepspersoneel of brandweervrijwilliger solliciteren bij de hulpverleningszone van je keuze. Weet dat je met een FGA middenkader zowel kunt solliciteren voor de functie van brandweer (m/v/x) als voor de functie van sergeant. Met een FGA hoger kader kan je deelnemen aan de selecties van brandweer (m/v/x), sergeant of kapitein.

Ben je aangeworven in een hulpverleningszone als stagiair brandweer (m/v/x), dan kan je beginnen aan je opleiding tot het behalen van het brevet NB01 (graad brandweer).

Wat houdt de opleiding in?

Deze brevetopleiding duurt 240 uren en bestaat uit verschillende modules, met een mooie mix van theorie en praktijk:

  • welzijn (algemeen, levensreddend handelen en adembescherming)
  • brandbestrijding
  • incident gevaarlijke stoffen
  • hulpverlening storm en instortingen
  • hulpverlening verkeer
  • hulpverlening water - redding van personen en dieren

Elke kandidaat brandweer (m/v/x) start de basisopleiding met de module over welzijn en adembescherming. Zo leer je van bij het begin in alle veiligheid werken. Daarna volgen de andere modules van de opleiding. Eens je bent geslaagd voor een module, kan je ingezet worden voor de interventies waarvoor je in deze module bent opgeleid. Je hoeft dus niet eerst alle modules van de basisopleiding gevolgd te hebben voordat je mee het terrein op kan. Op die manier kan je de theorie onmiddellijk omzetten naar de praktijk.

Als je slaagt voor alle modules, behaal je je brevet. De zone kan bepalen welke aanvullende opleidingen je nog moet volgen afhankelijk van de specifieke risico’s in de zone.

Waar en wanneer vindt de opleiding plaats?

Behoor je tot het beroepspersoneel, dan volg je deze opleiding overdag, tijdens je werkuren. Als brandweervrijwilliger volg je de opleiding in het weekend en/of ’s avonds en kan je deze meer spreiden in de tijd. Als brandweervrijwilliger word je ook betaald tijdens het volgen van je opleiding.

Voor de opleiding brandweer kun je doorgaans kiezen uit verschillende opleidingscentra (op Campus Vesta, brandweerscholen in andere provincies en ook bij bepaalde brandweerposten).

Kan ik carrière maken bij de brandweer?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je als brandweerpersoneel  te ontplooien: je kan stijgen in graad, je kan je specialiseren of extra functies opnemen binnen je zone. Van alle personeelsleden wordt verwacht dat zij zich jaarlijks bijscholen.

Wij verwijzen je graag naar de video om een idee te krijgen van alle mogelijkheden die een job bij de brandweer jou biedt.
https://youtu.be/u0Ok2Noni0M

Meer info

Voor meer info over stijgen in graad of bevorderen, specialisaties, extra functies, bijscholing, verloning en verlof kan je terecht bij

https://pompier.be/nl/loopbaan

Heb je nog andere vragen, bv. over FGA of over werken als vrijwilliger bij de brandweer? Surf dan naar https://pompier.be/nl/faq.