Starten met koken

Koken basis

Volg je passie, leer fantastisch koken en verwen je gasten met lekkere gerechten. Bij CVO Vitant campus PIVA leer je de kneepjes van gepassioneerde chef koks. Zowel professionele als hobbykoks zijn welkom. 

Als je wil starten met koken, volg je twee basismodules: 

  • Module 1: Eenvoudige vlees-en gevogeltetechnieken + Eenvoudige nagerechten
  • Module 2: Eenvoudige visgerechten + Eenvoudige gerechten met groenten en kruiden

Eén module werk je af in één semester. Je volgt dan wekelijks één les gedurende 5 maanden, je start in september of februari.  Je hebt zelf de keuze uit een ruim aanbod van lesmomenten gedurende de week en dit voormiddag, namiddag of avond. Wie wil kan ook de twee modules afwerken in één semester.   Je kan ook kiezen voor onze sneltrajecten met voltijds dagonderwijs: Eenjarig traject horeca en Hulpkok.

Voordelen van onze kookopleidingen:

  • Je krijgt les van professionele koks in een moderne lesinfrastructuur.
  • Je volgt les met maximaal 16 personen. Je werkt in groepen van 4 en bereidt alle gerechten.
  • Je hoeft zelf geen ingrediënten mee te brengen, daar zorgt de school voor. Deze zitten in de cursusprijs inbegrepen. 
  • De gerechten worden samen met de chef aan tafel opgegeten. Zo krijg je ook feedback over de smaak en het eindresultaat.
  • Iedereen is welkom. Zowel professionelen als hobbyisten. 
  • Je ontvangt een certificaat bij het slagen voor de cursus. Je kan gaan voor een eindcertificaat of het behalen van je diploma secundair onderwijs.
  • Wil je de sfeer snuiven van onze school? Surf naar onze facebookgroep waar onze cursisten hun lekkere gerechten delen.

Voorbeelden uit het programma:

Module 1: Eenvoudige vlees- en gevogeltegerechten + nagerechten

  • Runderbouillonsoep met groenten
  • Lamsnavarin met aardappelgratin
  • Varkensgebraad met een trio van groene groenten en gebakken aardappeltonnetjes
  • Runderstoofvlees met rauwkostsalade en frieten
  • Gebakken kalfslapje met milanaisesaus en spaghetti in boter
  • Kipcordon bleu met appelcompote en Hasselback aardappel
  • Koninginnenhapje met een rauwkostsalade en Stro-aardappelen
  • Vogelnestje met tomatencoulis en aardappelpuree met graanmosterd
  • Waterzooi van kip met groentejulienne en persilleerde aardappelen
  • Lamsnavarin met aardappelgratin
  • Lasange bolognaise met gegrilde courgettes
  • Panna cotta met tartaar van kiwi en kokoscrumble
  • Karamelflan met banaan en gekarameliseerde pinda’s
  • Parfait van Grand Manier
  • Tiramisu en chocolademousse
  • Platte kaastaart met limoen en bosvruchtensaus
  • Vanillebavarois met speculaasbodem en aardbeien

Module 2: Eenvoudige visgerechten + groenten en kruiden

  • Vispannetje met bordure van hertoginnenaardappelen
  • Gepaneerde pladijsreepjes met remouladesaus en peterseliepuree
  • Gegratineerde zwarte koolvis met spinazie
  • Gemarineerde haring, groente mengeling, aardappelkoekjes en mayonaise
  • Amuses
  • Zalm "belle-vue", tomaat met grijze garnalen, aardappelsalade en opgvulde eitjes
  • Mosselen marinière met luciferaardappelen
  • Gebakken sliptong met gebakken witloof en hertoginnenaardappelen
  • Gevulde polderaardappel met sprot, prei en yoghurt
  • Brownie met rode biet
  • Tarte tatin van cœur-de-bœuf-tomaat met geitenkaas en vijgen
  • Vegetarisch kroketje met hazelnoot 
  • Groentespaghetti met quorn
  • Asperges op Vlaamse wijze met gekookte aardappeltonnetjes
  • Geroosterde wortelsoorten met hummus en speltcrackers
  • Belugalinzen met pompoen
  • Brownie met rode biet
  • Kruidenkroketjes met kruidenmayonaise en een slaatje
  • Tarte tatin van coeur-de-boeuftomaat met geitenkaas en vijgen

Keuze lesmomenten schooljaar 2024-2025, semester 2, februari-juni:

Module: Vlees- en gevogeltegerechten + Nagerechten
maandag voormiddag: 9.30u - 13.10u
  avond: 18.10u - 21.50u
dinsdag namiddag: 13.50u - 17.30u 
  avond: 18.10u - 21.50u 
woensdag avond: 18.10u - 21.50u
donderdag voormiddag: 9.30u - 13.10u
  avond: 18.10u - 21.50u 
Module: Visgerechten + gerechten met groenten en kruiden
maandag namiddag: 13.50u - 17.30u
  avond: 18.10u - 21.50u 
dinsdag voormiddag: 9.30u - 13.10u
  avond: 18.10u - 21.50u
woensdag avond: 18.10u - 21.50u 
donderdag namiddag: 13.50u - 17.30u
  avond: 18.10u - 21.50u

Voor wie? 

Iedereen vanaf 16 jaar

Hoelang duurt de opleiding? 

Eén basismodule werk je af in één semester. Je volgt dan wekelijks één les van september tot januari of van februari tot juni.

Hoeveel kost de opleiding? 

Je betaalt 1,50 euro per lesuur.  De totale kostprijs per basismodule is 320 euro (schooljaar '24-'25). Het inschrijvingsgeld én ook alle grondstoffen zijn inbegrepen voor 17 lessen. Je hoeft dus zelf niet elke week op zoek te gaan naar grondstoffen die je moet meebrengen. In iedere les smul je van de gerechten die je zelf hebt bereid ! Je hebt voor onze voedingsopleidingen ook geschikte praktijkkledij nodig.

Informeer of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van inschrijvingsgeld, kortingen en premies. Behaal je via deze opleiding je diploma secundair onderwijs? Dan kun je het inschrijvingsgeld volledig terugvragen aan de overheid.  

Inschrijven

De lessen voor semester 2 starten in de week van 3 februari 2025.

De inschrijvingen voor nieuwe cursisten starten op 12 december '24 om 16u. Je kan inschrijven tot en met de eerste lesweek.

Online inschrijven kan jammergenoeg nog niet, je moet dus steeds langskomen. Dit kan je vanaf 12/12 elke werkdag op het secretariaat, zowel overdag als 's avonds.  Check hier onze openingsuren.

Vragen?

Heb je nog vragen? Dan kan je altijd terecht op het secretariaat of je kan ons bellen T 03 242 26 19 of mailen: info.piva@cvovitant.be.

Opleidingsstructuur

Deze basismodules zijn onderdeel van de opleiding keukenmedewerker. Heb je beide basismodules succesvol afgewerkt, dan kan je verder gaan voor hulpkok om daarna kok te worden.

Opleidingsstructuur horeca
Koken @cvovitant