Uitdagingen op de werf
Zichtbeton: egaal eindresultaat
Het provinciehuis kreeg muren en kernen in zichtbeton. Dat bracht een van de lastigste opgaven tijdens het bouwproces met zich mee: de witte en zwarte zichtbetonmassa’s – die extra sterk waren - door de kleine gietopeningen in kisten gieten en een egaal eindresultaat bereiken. Met trilnaalden werden luchtbellen uit het beton getrild, waardoor tegelijk de verste hoeken werden gevuld met beton.
De samenstelling van het beton was bovendien erg specifiek, zodat het buiten de BENOR-reglementering viel en door het controleorgaan SECO moest nagekeken worden. De tijdssloten die voor het gehele proces voorzien waren, bleken bovendien erg krap. Zo moest het witte beton tijdens de opbouw van de betonwanden elke dag een kwaliteitscontrole ondergaan, en dit meer dan een jaar lang.
Technieken in vloer
Elektriciteit en ventilatievoorzieningen werden grotendeels opgenomen in de verhoogde vloeren. Deze vergaande integratie van gebouwtechnieken was een aandachtspunt.
Naast de wapening en naspanstrengen zijn de sprinklers, betonkernactivering en alle doorvoeren voor de elektrische toestellen die tegen de zichtbetonnen plafonds zijn gemonteerd, opgenomen in de betonvloeren.
In het bewapeningsproces van de vloer moesten alle technieken en lichtpunten in grid voorzien worden. En dat naast de betonkernactivering, de trekstangen en de gewone bewapening. Elke vloerplaat in het gebouw is bovendien anders, door de torsie maar ook omdat de toren smaller wordt naar boven toe.
De vloerplaten en zijwanden stonden per verdieping een drietal weken in weer en wind, voordat er enige beschutting aan te pas kon komen.
Nieuwe bekisting en maatwerk op locatie
Het bouwproces van de buitenmuren vergde heel wat precisiewerk. Nieuwe bekisting ontwerpen was een logisch gevolg van de architecturale bijzonderheden van het gebouw. De aannemers zorgden voor aanpasbare bekistinghuizen met een roestvrij stalen wand zonder verbindingsgaten.
Door de vorm van de driehoekige ramen in het torengebouw met zwenk, moest de aannemer 360 verschillende kisten maken. Om de raamkisten op maat te maken, kwam er een grote atelier-tent op de werf.
De kisten plaatsen was een ander lastig probleem. Er was immers geen vloerplaat om op te werken. Op de lagere verdiepingen waar de buitenmuren nog recht zijn, werd vanuit hoogtewerkers gewerkt. Hogerop, en met de zwenk in het gebouw, werden werkvloeren in een framewerk aan de buitenmuren gehangen met de kraan. Ook deze speciale consoles ontwikkelden de aannemers in-huis.
Stap voor stap: het bouwproces van de buitenmuren
Hieronder zie je de stappen die nodig waren om de buitenmuren op te trekken.
Stap 1 / Versterking en stalen vlechtwerk plaatsen:
Stap 2 / Bekisting van de binnenmuur plaatsen:
Stap 3 / Kaderkist van het raam plaatsen:
Stap 4 / Sluiten met de buitenste kist:
Stap 5 / Betongieten en ontkisten van wanden en raamkisten: