DE RONDE van de provincie Antwerpen 2020
Aflevering 1: Drempelvrij toerisme
Op vakantie gaan is niet voor iedereen even evident. Toerisme Provincie Antwerpen lanceerde daarom het project ‘Drempelvrij Toerisme’. Gedeputeerde Jan de Haes loopt even langs bij Wenke, Berk en Jasmin. Ze verblijven in Camping Van Houtum in Kasterlee waar een visueel stappenplan is voorzien voor mensen met autisme.
Ontdek het aanbod van Toerisme Provincie Antwerpen.
Aflevering 2: Wonen
Iedere inwoner in onze provincie moet kunnen beschikken over een degelijke en aangepaste woning, in een gezonde woonomgeving, tegen een betaalbare prijs én met woonzekerheid. Kortom, een kwaliteitsvolle woning. Twee opmerkelijke projecten tonen hoe de provincie een innoverende en verbindende rol op zich neemt om dit basisrecht te realiseren. De videoreporter volgt gedeputeerde Kathleen Helsen naar het Huis Van Bockstal in Vorselaar en naar het Kloostercomplex Sint-Agnetendal in Arendonk.
Lees meer over het woonbeleid van de provincie Antwerpen.
Aflevering 3: Droogtecoördinatie
De provincie Antwerpen telt steeds langere periodes van droogte. Die doen het waterpeil in de waterlopen zo sterk dalen dat de gouverneur reeds meermaals naar de noodrem heeft moeten grijpen: het captatieverbod. De provincie wil ons watersysteem klimaatrobuust maken en stelde daartoe o.a. een droogtecoördinator aan. Hij monitort een netwerk van waterpeilsensoren op de provinciale waterlopen. Het waarborgen van voldoende water is ook noodzakelijk voor de bedrijven. We nemen een kijkje bij tomatenkwekerij Primato dat tijdens de zomermaanden op piekdagen liefst 1,2 miljoen water nodig heeft. Grote waterbassins helpen die pieken opvangen.
Lees meer over het droogte- en waterbeleid van de provincie Antwerpen.
Aflevering 4: Belevingslandbouw
Lang geleden dat je nog eens op een boerderij rondliep? Volg dan onze videoreporter naar Plukboerderij Zinckval in Schelle en naar vakantiehoeve Hanneken Tas in Essen. De Provincie Antwerpen wil mensen landbouw actief laten beleven. En je zal merken: de mogelijkheden zijn verrassend ruim. Logeren - in een vakantiehuisje - op een modern landbouwbedrijf, zelf je groenten en fruit oogsten op een plukboerderij, of je bestelling ophalen bij de lokale boer… Ook via educatieve bezoeken kunnen jong en oud (Her)ontdekken waar het voedsel op je bord vandaan komt en hoe landbouwers anno 2020 hun bedrijf runnen.
Lees meer over belevingslandbouw bij de provincie Antwerpen.
Aflevering 5 Fietsostrade
Vlot, comfortabel en veilig grotere afstanden fietsen? De provincie Antwerpen maakt het mogelijk dankzij haar fietsostrades. Onze videoreporter fietst met gedeputeerde Luk Lemmens langs de F11 Boechout-Lier een veelgebruikte fietsverbinding naar school of werk. In augustus schoof de provincie een brug-tunnelcomplex onder de ring in Lier, zodat fietsers straks tot bij het station van Lier kunnen fietsen. De afgewerkte F11 zal een lengte van 12 kilometer hebben. Een project dat op veel goedkeuring kan rekenen, zowel bij stad Lier als de fietsers.
Aflevering 6: duaal leren
Duaal leren is in opmars. En dat is niet toevallig, want door de mix van ‘leren op school’ en ‘werkplekleren’ kan een leerling de theorie meteen toepassen in de praktijk en leert hij/zij meteen ook plannen, werken in een team en met stress-situaties omgaan. Het traject is intensief maar biedt grote voordelen voor zowel voor leerling, school en bedrijf. Onze videoreporter trekt naar PITO Stabroek waar hij Luna ontmoet. Als duaal student chemische procestechnieken loopt zij straks stage bij chemiereus BASF in de haven van Antwerpen. Oud-leerling Colin kreeg na zijn stage bij BASF meteen een contract. Ook gedeputeerde Luk Lemmens en Jan Remeysen, CEO BASF, steunen deze leervorm die tegemoetkomt aan de noden van kwalitatief onderwijs én de arbeidsmarkt.
Lees meer over duaal leren.
Aflevering 7: Lokaal ondernemen in coronatijden
2020 zal door de coronacrisis ook voor de lokale ondernemers geboekt staan als een zeer zwaar jaar. Maar het zouden geen ondernemers zijn als ze bij de pakken zouden blijven zitten. We volgen twee bedrijven die elk op hun manier de corona-uitdaging zijn aangegaan. Buurtwinkel Gebroeders Vercammen uit Koningshooikt maakte de winkel in veldverse groenten van eigen kweek coronaproof en zet in op thuisleveringen in de hele provincie. De Potterie uit Schilde mag helemaal géén klanten meer toelaten, maar maakt gebruik van vooral instagram én een influencer om producten aan de man en vrouw te brengen.
Lees meer over deze en andere ondernemers op www.ikkooplokaalindeprovincieantwerpen.be.
Aflevering 8 Plattelandsbeleid
De provincie Antwerpen werkt aan een buiten-gewoon platteland via het Europees subsidieprogramma LEADER. De drie LEADERgebieden in onze provincie tellen 31 gemeenten waar projecten kunnen ingediend worden die het platteland versterken. Recent kregen 23 nieuwe projecten groen licht, tesamen goed voor 1.421.730 euro subsidie. We bezoeken vandaag twee projecten die het platteland ontsluiten voor recreatieve gebruikers en zo ook meer inzicht bieden in dat platteland. Bij ‘Loslopend vee’ in Balen worden de runderen gemonitord via een halsband waardoor fysieke afsluitingen kunnen verdwijnen. Het project ‘gedeelde landbouwwegen’ in Retie probeert landbouw en wandel- en fietstoerisme met elkaar te verzoenen.
Lees meer over deze projecten op www.loslopendvee.be en op www.leaderprovincieantwerpen.be.