Wonen of werken aan een waterloop

Een goede buur is beter dan een verre vriend

Woon je naast een waterloop die de provincie Antwerpen beheerd? Fijn, dan zijn we buren! Een waterloop als buur, die nodig je natuurlijk niet uit op de jaarlijkse straatbarbecue. We vragen je wel om rekening te houden met enkel spelregels. Zo zijn er afstandsregels die je in acht moet nemen ten opzichte van de waterloop. Je mag ook niet zomaar werken uitvoeren aan de waterloop. Daar heb je altijd een toelating voor nodig en vaak zelfs een omgevingsvergunning. Als je je eigendom wilt verkopen bekijk je best de notariële info hieronder. 

In de infobrochure 'Wonen en werken langs een waterloop' lees je nog meer over je buurman (wij dus). 

Merk je tot slot iets gek aan de waterloop, heb je een vraag, zie je een speciaal dier of wil je iets anders kwijt? Dan kun je altijd terecht op ons meldpunt.

Notariële info

Wat moet je weten bij een verkoop langs een waterloop

Verkoop je een al dan niet bebouwd perceel dat naast een waterloop ligt of erdoor gekruist wordt? Dan moet je de kandidaat-koper wijzen op de verplichtingen en lasten van de aangelande (de aanpalende eigenaar). Voor percelen waarvan de waterloop in kwestie beheerd wordt door de provincie Antwerpen maakten we een handig overzicht. In het document hieronder staan de verplichtingen en lasten en de bijhorende wetgeving. Ook de brochure 'wonen langs een waterloop' bevat heel wat nuttige info.

Informatieplicht watertoets

Er bestaat ook een wettelijke informatieplicht voor overstromingsgevoelig vastgoed op grond van het Waterwetboek. Concreet moeten verkopers en verhuurders een kandidaat-koper of -huurder verplicht informeren of het goed in overstromingsgevoelig gebied ligt.

De ligging van een perceel in overstromingsgevoelig gebied heeft een belangrijke invloed op eventuele toekomstige vergunningsaanvragen voor dat perceel. In de vergunningsprocedure bekijkt de overheid middels de watertoets of de aangevraagde handelingen schade toebrengen aan het watersysteem. In de meeste gevallen moet de vergunningverlenende overheid hiervoor advies vragen aan de waterbeheerder. Dat kan bijvoorbeeld de provincie Antwerpen zijn. In dat geval zal ons advies worden opgesteld aan de hand van ons beleidskader wateradviezen. Percelen met een grote kans op fluviale en pluviale overstromingen die gelegen zijn langs een provinciale waterloop krijgen meestal een ongunstig advies.