Werken aan een waterloop
Op deze pagina lees je welke vergunning je nodig hebt voor werken aan de waterloop en hoe je die aanvraagt. Je vindt er ook de juiste werkwijze om de lozing van bemalingswater te melden of hoe je correct een grensbepaling doet aan een waterloop. Ook als je een waterloop wilt verleggen ben je hier aan het juiste adres. Tot slot geven we ook nog richtlijnen rond opstuwende maatregelen.
Machtiging voor werken aan een waterloop
Machtiging via omgevingsvergunning
Voor het uitvoeren van werken aan een geklasseerde waterloop heb je bijna altijd een omgevingsvergunning nodig (hieronder lees je wanneer niet). In de meeste gevallen zul je die moeten aanvragen bij je lokaal bestuur, maar soms is de provincie of de Vlaamse overheid bevoegd. Bij twijfel neem je best voorafgaand contact op met de bevoegde dienst van je lokaal bestuur of met de dienst Omgevingsvergunningen van de provincie.
Je doet je aanvraag voor machtiging van werken aan de waterloop via het omgevingsloket. Omschrijf de gewenste ingrepen zo precies mogelijk. Voeg duidelijke plannen toe, met extra aandacht voor afmetingen, afstanden en een exacte plaatsaanduiding. Om in te schatten hoe we je project beoordelen, lees je best eerst het provinciale beleidskader wateradvies.
De vergunningverlenende overheid vraagt ons om advies in het kader van de vergunningsprocedure. Indien dit advies gunstig is en de eventuele voorwaarden werden opgenomen in de omgevingsvergunning, geldt dit als machtiging van de werken.
Per type werk gelden bepaalde algemene en bijzondere voorwaarden die bij de uitvoering van de afgeleverde (omgevings)vergunning moeten worden nageleefd. Je kunt de algemene voorwaarden hieronder downloaden. De bijzondere voorwaarden zullen per werk specifiek opgelegd worden bij de behandeling van de aanvraag.
Opgelet: wanneer de omgevingsvergunning geweigerd werd, is er geen machtiging voor de werken aan de waterloop, ook al gaven wij een positief advies! Je kunt dan in beroep gaan of een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen.
Er is er ook geen machtiging wanneer wij een negatief advies gaven, ons advies niet (tijdig) werd bezorgd of niet (volledig) werd overgenomen in de omgevingsvergunning. In die gevallen moet je bij de provincie een afzonderlijke machtiging aanvragen voor de werken aan de waterloop (zie hieronder).
Afzonderlijke machtiging
Voor enkele werken heb je geen omgevingsvergunning nodig, maar wel een machtiging van de waterbeheerder. Het gaat dan onder andere over:
- het uitvoeren van onderhoudswerken aan een gemachtigde constructie
- het aanleggen van ondergrondse aansluitingen op de waterloop
- het aanbrengen van oeververstevigingen
- het plaatsen van stuwen en andere constructies die het afstromende water afremmen (bekijk hiervoor zeker het blokje 'opstuwende constructies en maatregelen' hieronder)
Voer je deze handelingen uit binnen een groter project waarvoor je een omgevingsvergunning nodig hebt? Dan neem je ze best mee op in je aanvraag via het omgevingsloket. Zo moet je niet ook nog een aparte machtiging aanvragen.
Heb je echt helemaal geen omgevingsvergunning nodig? Dan moet je afzonderlijk bij de provincie een machtiging aanvragen voor de werken aan de waterloop.
Je moet ook een afzonderlijke machtiging aanvragen wanneer je wel een omgevingsvergunning hebt gekregen, maar wij een negatief advies gaven, ons advies niet (tijdig) werd bezorgd of niet (volledig) werd overgenomen in de vergunning.
Stuur ons een mailtje wanneer je twijfelt of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor de werken die je wilt uitvoeren.
Werkwijze
Om een afzonderlijke machtiging aan te vragen, vul je het aanvraagformulier hieronder in. Dat mail je samen met de nodige bijlagen naar diw@provincieantwerpen.be. Bezorg je aanvraag in afzonderlijke bestanden: één voor het machtigingsformulier en één voor elke bijlage. Geef die bestanden een betekenisvolle naam. Als er al een omgevingsvergunning voor de werken werd afgeleverd, vermeld dan zeker het OMV-nummer op je aanvraagformulier! Je krijgt van ons een bevestiging wanneer je aanvraag volledig is. De goedgekeurde machtiging ontvang je na ongeveer 2 maanden.
Opstuwende constructies en maatregelen
Opstuwende constructies (zoals een stuw) of opstuwende maatregelen (zoals stroomdeflectoren of beekdrempels) hebben mogelijk niet alleen een impact op de waterloop zelf, maar ook op de omgeving. Het is steeds aanbevolen om in de planningsfase van dergelijke werken een preadvies te vragen voor de geplande werkzaamheden.
Gebruik voor de aanvraag van een stuw de checklist hieronder en voeg deze bij je preadviesvraag.
Verlegging waterlopen
De verlegging van een waterloop is een bijzonder werk met specifieke gevolgen. Er moet immers een grondoverdracht gebeuren tussen de provincie en de aangelande. Hoe dit in zijn werk gaat en waar je op moet letten, lees je in de nota verlegging waterlopen.
Grensbepaling waterlopen
Het bepalen van een eigendomsgrens langsheen een onbevaarbare waterloop is geen sinecure. Dit houdt uitgebreide opzoekingen in van de titels, de digitale atlas, de atlas van 1967 enzovoort. Maar soms is de hiërarchie tussen de verschillende documenten en de exacte samenhang minder duidelijk.
Daarom hebben de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de verschillende Vlaamse provincies en de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) samen een uniforme, praktische leidraad voor grensbepalingen langs onbevaarbare waterlopen opgesteld. Deze leidraad is het resultaat van een grondige analyse van de bestaande regelgeving en heeft als doel de landmeter-expert te helpen bij het bepalen van grenzen. Het is geenszins de bedoeling om met deze nota alle mogelijke casussen te ondervangen, maar wel om een hulpmiddel te zijn bij de interpretatie door de landmeter-expert van de meest voorkomende situaties.
Lozing bemalingswater
Voor het uitvoeren van werken kan het nodig zijn om tijdelijk de grondwaterspiegel plaatselijk te verlagen. Het opgepompte water mag je niet zomaar in de riolering lozen. Ook lozen in oppervlaktewater is niet de eerste optie.
Je moet zoveel mogelijk inzetten op infiltratie in de directe omgeving. Kan dit niet of onvoldoende dan moet je eerst hergebruik van het opgepomte water uitgebreid bekijken. Pas in laatste instantie kan lozing van het water in aanmerking komen. Hiervoor heb je steeds de toelating nodig van de waterloop- of rioolbeheerder. Lozing op een riolering kan bovendien enkel wanneer er geen oppervlaktewater aanwezig is binnen een straal van 200 meter.
Hieronder vind je de standaardvoorwaarden voor lozing van bemalingswater in waterlopen die de provincie Antwerpen beheert. Voor projecten die aan deze voorwaarden voldoen verleent de provincie stilzwijgend goedkeuring. Voor afwijkingen moet je een afzonderlijk advies aanvragen.
Bij de start van een bemaling met lozing op of in de nabijheid van een waterloop van 2de categorie moet je steeds de dienst Integraal Waterbeleid (DIW) verwittigen. Hiervoor stuur je een mail naar diw@provincieantwerpen.be met daarin de locatie, de naam van de waterloop en de geschatte duurtijd van de lozing.
Contacteer ons
Heb je vragen hierover? In het kaartje hieronder vind je de contactpersonen voor jouw regio.