Preventie, beheer en bestrijding van de eikenprocessierups
Lokale besturen en andere eigenaars van openbare gronden zijn verantwoordelijk voor het beheer van nesten van de eikenprocessierups op het openbaar domein. De provincie Antwerpen ondersteunt de gemeenten zodat dit op de meest ecologische, mensvriendelijke en milieuvriendelijke manier gebeurt.
De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. De brandharen zorgen voor last aan ogen en luchtwegen als je ermee in contact komt. De rupsen kunnen hinder veroorzaken van mei tot augustus (oude nesten kunnen zelfs irriterende brandharen blijven verspreiden tot in de winter). Hier lees je meer over de brandharen, ecologie en verspreiding van de rupsen.
UPDATE RUPSEN (15 juli 2024)
Vlinders maken zich klaar om te ontpoppen
Momenteel zitten de rupsen als een pop in het nest. We verwachten dat de vlinders binnen enkele dagen zullen uitkomen. Als je nu nog nesten wegzuigt, help je nog mee de verspreiding te minimaliseren.
De eikenprocessierupsenkaart
Via de eikenprocessierupsenkaart kan je waarnemingen van nesten melden, bestrijdingen en beheer ingeven, de aanvraag voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen registreren en nuttige informatie raadplegen. De provincie gebruikt de kaart als inventaris om de verspreiding op te volgen en de bestrijding te ondersteunen.
Meer info? Bekijk de handleiding:
Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook op het vlak van de eikenprocessierupsen. Inzetten op preventie is dus een goed idee. Hoe je overlast voorkomt, ontdek je hier.
Beheer en bestrijding
- In de 'Leidraad Beheer Eikenprocessierups' ontdek je hoe de provincie je ondersteunt bij het beheer van de eikenprocessierups en wat je zelf kan doen om overlast te voorkomen of tot een minimum te beperken.
- Op de pagina bestrijding vind je o.a. een actuele lijst van aannemers, een overzicht van de bestrijdingsmethoden en een voorbeeldbestek.
- Bekijk de presentaties en het webinar (maart 2024) over het beheer en de bestrijding van de eikenprocessierups.
- Met het LIFE-project zoekt de provincie Antwerpen naar een ecologische oplossing voor de overlast door de eikenprocessierups. En dit door:
- het gebruik van biociden als bestrijdingsmiddel te verminderen
- nieuwe natuurvriendelijke technieken te introduceren.
Benieuwd hoe we dit doen? Je ontdekt hier alles over het LIFE-project.
Een andere vraag over de eikenprocessierups?
Contact
Gerelateerd aanbod
-
Geoloket eikenprocessierups Vul bij een plaag in jouw gemeente de eikenprocessierupskaart aan. -
Provinciale prioritaire soorten Ontdek in het Provinciale Prioritaire Soorten-rapport welke zeldzame planten en dieren in jouw gemeente voorkomen. -
Invasieve exoten Volg het advies van provincie Antwerpen om komaf te maken met invasieve exoten in je gemeente.