Wat je kan doen tegen invasieve uitheemse soorten
Planten en dieren die hier van nature niet voorkomen en die hier niet op eigen kracht zijn geraakt, noemen we ’uitheemse soorten’. De meeste uitheemse soorten vormen geen probleem. Maar sommige zijn zeer competitief of hebben geen natuurlijke vijanden zodat ze zich ongehinderd kunnen voortplanten en schade veroorzaken. Die noemen we 'invasieve uitheemse soorten’. Je leest hier hoe je ze als gemeente aanpakt.
Wat kan je als stad of gemeente doen?
Ken de wetgeving rond invasieve uitheemse soorten
Deze kan je terugvinden in de PDF 'Invasieve uitheemse soorten in het vizier':
Het aantal potentieel invasieve, geïntroduceerde soorten is zeer groot. Voor het beheer ervan moeten dus keuzes gemaakt worden en dat gebeurt via een prioritering. Soorten die op de lijst van voor de Europese Unie zorgwekkende invasieve soorten (Unielijst) staan, hebben deze prioritering op Europees niveau reeds doorstaan.
Als gemeente is het dus belangrijk dat je weet over welke soorten het gaat en of ze al dan niet op je grondgebied aanwezig zijn. Soorten van de Unielijst mag je niet houden, kweken, vervoeren, gebruiken of uitwisselen. Je mag ook niet toestaan dat ze zich voortplanten. En het is uiteraard niet toegelaten om de soorten vrij te laten in het milieu.
Ook de gedragscode van LIFE AlterIAS biedt een houvast om de introductie van invasieve planten te beperken. Je leest er tips en maatregelen die je kan nemen.
Weet welke invasieve uitheemse soorten er in je stad of gemeente voorkomen
In de PDF 'Invasieve uitheemse soorten in het vizier' tonen we hoe je een screening kan uitvoeren en hoe je meldingen kan ontvangen wanneer een invasieve uitheemse soort wordt waargenomen in je gemeente.
Plant geen invasieve uitheemse soorten meer aan
Screen plantenlijsten van de groendienst, plantenpakketten voor burgers, bestekken... Daarvoor kan je onderstaande tabel gebruiken:
Kies alternatieven voor invasieven, deze brochure helpt je op weg. Ook de gids Duurzame Aankopen – Groenvoorziening kan helpen bij je keuze.
Maak een beheervisie op met een plan van aanpak
Weet welke acties je kan nemen tegen bepaalde invasieve uitheemse soorten en welke locaties op je grondgebied een groter risico vormen voor invasieve uitheemse soorten. Met een haalbaarheidsprotocol kan je middelen gerichter inzetten.
Grijp snel in bij melding van invasieve uitheemse soorten op je grondgebied
Invasieve uitheemse soorten verspreiden zich snel. Hoe sneller je ze bestrijdt, hoe eenvoudiger ze weer te verwijderen zijn.
Kijk uit voor deze invasieve uitheemse soorten in jouw gemeente
Invasieve uitheemse soorten kunnen schade veroorzaken, bijvoorbeeld verminderde biodiversiteit, landbouwschade, allergische reacties, overstromingen... Voorbeelden van invasieve uitheemse soorten waar de provincie rond werkt zijn de Amerikaanse stierkikker, invasieve duizendknopen, reuzenberenklauw, Aziatische hoornaar en bruine rat.
- Functie
- Adviseur biodiversiteit – fauna & flora
- Telefoon
- 03 240 66 87
Gerelateerd aanbod
-
Eikenprocessierups Ontdek hoe de provincie Antwerpen gemeenten ondersteunt om overlast door de processierupsen op een milieu- en mensvriendelijke manier te bestrijden. -
Integraal waterbeleid Provincie Antwerpen ondersteunt lokale besturen bij een optimaal beheer van hun waterlopen volgens de visie van het integraal waterbeleid. -
Provinciale prioritaire soorten Ontdek in het Provinciale Prioritaire Soorten-rapport welke zeldzame planten en dieren in jouw gemeente voorkomen.