Skip to main content

Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw - niet te verwarren met de inheemse, gewone berenklauw - is een invasieve uitheemse plant. De soort overwoekert andere planten en het plantensap kan brandwonden veroorzaken, wat de bestrijding ervan noodzakelijk maakt. Hier lees je hoe je reuzenberenklauw kan herkennen en bestrijden. 

De reuzenberenklauw is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-West-Azië, maar duikt nu ook bij ons op langs wegen, waterlopen en in tuinen. De soort is een invasieve uitheemse soort, wat wil zeggen dat deze oorspronkelijk niet bij ons voorkomt en daarbovenop schadelijk is voor de natuur, gezondheid, landbouw of infrastructuur. 

Dit zegt de wetgeving

Volgens Europese verordening 1143/2014 mag onder andere de reuzenberenklauw niet gehouden, verhandeld, getransporteerd, of geteeld worden, en niet worden vrijgesteld in de natuur. Daarnaast heeft elke terreinbeheerder/eigenaar de plicht deze soort te bestrijden. Als lokaal bestuur is het dus belangrijk om de reuzenberenklauw te herkennen en te bestrijden.

Hoe herken je reuzenberenklauw?

Je herkent ze aan hun typische bladvorm, grote groeihoogte en bloemschermen. Dit zijn grote oppervlakten van kleine bloemen op aparte steeltjes. De stengels bevatten harde haren en roodpaarse vlekken en strepen. Onderstaande tabel geeft een handig overzicht van de plantkenmerken en vergelijkt deze met de gewone berenklauw.

Vergelijking reuzenberenklauw en gewone berenklauw

Waarom is dit een probleemsoort?

Het sap uit de reuzenberenklauw veroorzaakt brandwonden op de huid na blootstelling aan zonlicht. Daarnaast overgroeit de soort de meeste lokale planten door z’n enorme groeihoogte en grote bladeren. De reuzenberenklauw verspreidt zich snel langs waterlopen en bermen.

Meer weten?

Meer informatie over het herkennen van reuzenberenklauw alsook up-to-date informatie over de bestrijding van de plant, vind je op ecopedia. Wat te doen bij het in contact komen van de huid met het plantensap van de reuzenberenklauw, vind je op de site van het Antigifcentrum.

Mieke Hoogewijs
Functie
Adviseur biodiversiteit – fauna & flora
Telefoon
03 240 66 87