Skip to main content

Stierkikker

De stierkikker is een zeer grote en vraatzuchtige Noord-Amerikaanse kikker. In onze streken heeft hij geen natuurlijke vijanden en plant hij zich ongehinderd voort. Om onze biodiversiteit te beschermen, zet provincie Antwerpen in op de bestrijding van stierkikkers.

Amerikaanse stierkikker - © INBO

In zijn oorspronkelijk verspreidingsgebied heeft de stierkikker (of brulkikker) vijanden zoals de Amerikaanse krokodil, de alligator, bijtschildpadden en wasberen. In onze streken heeft hij die vijanden niet, waardoor hij zich ongehinderd kan voortplanten.

De stierkikker werd in onze contreien ingevoerd als ornament voor tuinvijvers. Maar hij heeft helaas ook zijn weg gevonden naar de vrije natuur. Hij verovert daar ondiepe vijvers. Hij eet beschermde inheemse amfibieën op, maar ook libellen, vissen en zelfs kleine watervogels.

Bovendien kan de stierkikker drager zijn van een schimmel en een virus. Zelf heeft hij daar weinig last van, maar inheemse amfibieën, zoals de zeldzame vroedmeesterpad en de vuursalamander, worden er wel ziek van en sterven erdoor.

Stierkikker gehoord? Geef je melding door via www.waarnemingen.be/exoten

Stierkikker in de provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen komen meerdere populaties stierkikkers voor in het gebied van de Grote Nete. Daarnaast zijn er ook enkele kleinere geïsoleerde populaties in Hoogstraten, Arendonk en Kasterlee. In overleg met deze gemeentes, PXL Hogeschool, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en Hyla worden door Natuurwerk vzw en en Natuur- en Landschapszorg vzw wegvangstacties uitgevoerd in deze geïsoleerde populaties. 

Bekijk de gekende locaties van de stierkikker in Vlaanderen.

LIFE-project zet in op steriele stierkikker

Het LIFE-project 3n-stierkikker combineert verschillende bestrijdingstechnieken om de verdere verspreiding van de Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen te stoppen. Een van die technieken is het uitzetten van steriele triploïde (3n) kikkers.  Bij een 3n-kikker komen in de celkern van elk chromosoom drie exemplaren voor in plaats van de normale twee. Na jaren onderzoek zijn de wetenschappers van Hogeschool PXL erin geslaagd om steriele exemplaren te kweken.

Het project ging officieel van start in oktober 2019 en loopt tot maart 2025. Het LIFE-project 3n-stierkikker is een samenwerking van Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Natuur & Bos van de Vlaamse overheid en Natuurpunt vzw. 3n-Stierkikker ontvangt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie (LIFE18 NAT/BE/001016), en van Provincie Antwerpen.

Alle informatie over het project lees je op de projectsite

Meer weten?

Mieke Hoogewijs
Functie
Adviseur biodiversiteit – fauna & flora
Telefoon
03 240 66 87