Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is een invasieve wespensoort die sinds 2017 in Vlaanderen voorkomt. De soort voedt zich met inheemse bestuivers en vormt zo mogelijk een bedreiging voor ons ecosysteem. De provincie onderzoekt een ecologische beheerswijze en ondersteunt gemeenten bij het beheer van deze soort.
Nieuws - november 2024
Een groot deel van de koninginnen heeft ondertussen het nest verlaten.
Wanneer het twee opeenvolgende nachten heeft gevroren, stopt alle activitieit in het nest. Het bestrijden van een nest heeft dus momenteel slechts een beperkte invloed op het tegengaan van de verspreiding van de Aziatische hoornaar. Het melden van een nest daarentegen is nog wel steeds nuttig om de soort te monitoren, ook in de winter.
Deze beslissingsboom toont je welke actie vereist is afhankelijk van het ontwikkelingsstadium en de locatie van een nest. Meer details en informatie hierover lees je in onze nieuwsbrief.
Stappenplan voor burgers bij vaststellen van een nest
Stap 1: Meld het nest via de website van Vespa-Watch. Zend een foto in waarop het nest en/of de wesp goed zichtbaar is.
Stap 2: Een vrijwilliger van Vespa-Watch controleert je melding en kijkt of het om een melding van de Aziatische hoornaar gaat.
Stap 3: Je ontvangt een bericht van Vespa-Watch over je melding. De gemeenten worden wekelijks op de hoogte gebracht van de nieuwe aanwezige nesten op het eigen grondgebied.
Stap 4: Je stad of gemeente bepaalt zelf of en hoe de Aziatische hoornaar wordt bestreden. De beslissingsboom hieronder kan de gemeente hierbij helpen. Het is in ieder geval aangewezen om de nesten te verwijderen. Neem contact op met je lokaal bestuur al je wil weten of er actie ondernomen wordt.
Stap 5: Kan je stad of gemeente niet ondersteunen bij de bestrijding of zoek je een andere partij om het nest te verwijderen? Op de site van Vespa-Watch vind je een lijst met bestrijders per provincie en hun maximale werkhoogte.
Welke impact heeft de Aziatische hoornaar op onze biodiversiteit?
We weten nog niet in welke mate de Aziatische hoornaar een impact heeft op onze biodiversiteit en op de bestuiving van (landbouw)gewassen. We willen echter het zekere voor het onzekere nemen en raden daarom aan om melding te maken van deze soort en nesten te verwijderen. Zo kunnen we de exponentiële groei (voorlopig) nog afremmen.
Momenteel wordt de Aziatische hoornaar hoofdzakelijk bestreden met het zeer giftige en algemeen werkend middel Permas D. De provincie doet onderzoek naar alternatieve, meer ecologische beheermethodes die een lagere impact hebben op de biodiversiteit.
Daarnaast onderzoekt de provincie welke invloed het wegvangen van koninginnen van de Aziatische hoornaar heeft op de populatiegrootte van de soort. Hier vind je meer info over de studie.
Meer weten?
Vespawatch heeft een algemene FAQ-pagina die je hier kan raadplegen.
Via onze nieuwsbrieven blijf je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en de organisatie van infomomenten door de provincie. De vorige edities van deze nieuwsbrief en andere informatie kan je hier terugvinden.
Je kan ook rechtstreeks contact opnemen met de provincie voor specifieke vragen over de Aziatische hoornaar.