Skip to main content

Invasieve duizendknopen

Invasieve duizendknopen behoren tot de moeilijkst te beheren groep van invasieve uitheemse planten in ons land. Voorkomen van verdere verspreiding en snelle detectie van nieuwe haarden zijn essentieel. Met het juiste beheer kan je de opmars inperken. Hier lees je hoe je de plant kan herkennen en beheren.

Er zijn twee soorten invasieve duizendknopen - de Japanse en Sachalinse - en er is de kruising tussen beide: de Boheemse duizendknoop. De plant komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, maar duikt nu ook bij ons overal op langs wegen, waterlopen en in tuinen.

De verschillende soorten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden maar de aanpak en het beheer zijn hetzelfde.

Hoe herken je invasieve duizendknopen?

Je herkent ze aan hun typische bladvorm en de witte bloeiwijze die uit de oksel van het blad groeit. De stengels, en soms zelfs de hele plant, kunnen rood aanlopen. Gedetailleerde informatie over hoe je de verschillende soorten herkent, lees je op Ecopedia.

Waarom zijn dit probleemsoorten?

De invasieve duizendknopen zijn uitheemse soorten die hier nauwelijks belagers hebben. Bovendien hebben ze een zeer uitgebreid wortelsysteem, stengels die wel 3 tot 4 meter hoog kunnen worden, en woekeren ze in de meest uiteenlopende milieus. Ze belemmeren ook vaak het zicht langs de weg of het fietspad. Eenmaal de plant is gevestigd, is hij zeer moeilijk weg te krijgen. Werkzaamheden op plaatsen met invasieve duizendknopen zorgen er meestal voor dat de haard groter wordt en de plant op nieuwe plaatsen opduikt.

Meer weten?

  • Bezoek www.ecopedia.be voor allerlei interessante en praktische info van onderzoeksinstellingen rond de invasieve duizendknopen (de Japanse, de Sachalinse en de Boheemse duizendknoop). Ook terreinstudies en praktijkvoorbeelden zijn er gebundeld.
  • Lees het uitgebreide rapport van het INBO met de verschillende beheertechnieken en de beslissingsboom. Het bundelt informatie over de herkenning, verspreiding en impact. Het rapport en de beslissingsboom geven ook een goed overzicht van geschikte beheerpraktijken en helpen beslissen als je zelf te maken hebt met duizendknoop op je terrein.
  • Provinciaal domein Rivierenhof pakt de duizendknoop op haar terrein aan met een intensief maaibeheer en door te werken met biologisch afbreekbare worteldoeken. In het artikel van VRT lees je er meer over.

Verschillende nieuwe beheertechnieken worden nog diepgaander onderzocht en zijn in constante evolutie. Wil je op de hoogte blijven? Neem dan regelmatig een kijkje op deze webpagina of schrijf je in op de nieuwsbrief van departement Leefmilieu voor lokale besturen.

Mieke Hoogewijs
Functie
Adviseur biodiversiteit – fauna & flora
Telefoon
03 240 66 87