Dr. Bram Govaerts (CIMMYT) ontvangt Christoffel Plantin Prijs 2024

publish date
25.10.2024

Op dinsdag 22 oktober vond de 54ste prijsuitreiking van de Christoffel Plantinprijs plaats in het Provinciehuis van Antwerpen.  Tijdens de academische zitting ontving laureaat Bram Govaerts de Prijs Christoffel Plantin 2024 uit handen van gouverneur Cathy Berx en Guy Van Doosselaere, voorzitter van het Fonds Christoffel Plantin.  De prijs bestaat uit een medaille en een geldsom van 20 000 EUR. 

Laureaat Bram Govaerts is expert op het gebied van bio-ingenieurswetenschappen en bodemwetenschappen. Hij staat bekend om het pionieren, implementeren en inspireren van transformationele veranderingen voor boeren en consumenten bij het aangaan van de uitdagingen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Hij brengt multidisciplinaire wetenschaps- en ontwikkelingsteams samen om duurzame, multi-stakeholder- en sectorstrategieën te integreren die innovatie en verandering in de agrifoodsystemen genereren. Zijn initiatieven, excellentie in wetenschap voor impact en de partnerschappen die hij inspireerde hebben geresulteerd in verbeterde voeding, natuurbehoud en nationale en internationale veerkracht en voedselzekerheid.

Een van Govaerts' opmerkelijke projecten, Masagro, ontwikkeld in samenwerking met boeren, wetenschappers, trainers, voorlichters en communicatie- en technologiespecialisten, heeft een positieve impact gehad op de levens van 2,5 miljoen mensen in Mexico. Geïnspireerd door het ethos van Norman Borlaug: 'Breng het naar de boer', integreert Masagro het juiste zaad met duurzame landbouwpraktijken binnen een geïntegreerd marktkader, terwijl ook de kennis van boeren wordt gewaardeerd en geïntegreerd. Dit transformatieve project wordt nu in meerdere Afrikaanse landen uitgerold, waardoor het bereik en de impact ervan blijven uitbreiden.

Over het Fonds Christoffel Plantin

Het Fonds werd opgericht in 1967 op initiatief van enkele vrienden met het idee een “PRIJS” toe te kennen aan een persoon:

    met de Belgische nationaliteit,

    met verblijfplaats in het buitenland,

    weinig gekend in België,

    die bijdraagt tot het prestige van ons land in het buitenland en die de aandacht van zijn landgenoten verdient.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bestaat uit een geldsom van 20 000 EUR en een medaille.

In 2011 werd besloten de Prijs Christoffel Plantin jaarlijks toe te kennen volgens één van volgende categorieën: sociaal engagement (2025, 2028 …), cultuur (2026, 2029 …) en wetenschappen (2024, 2027, …).

Gouverneur Cathy Berx:

"Dr. Govaerts,

Jij bent een onbetwiste reden waarom deze prijs bestaat. Mensen als jij bewijzen waarin een klein land als het onze groots kan zijn. We beseffen, we erkennen dat te weinig. Uit de bevlogen aanbevelingsbrieven van velen die uw dossier steunden en uit de woorden van de Belgisch ambassadeur in Mexico, de heer Johan Verkammen, bleek dat overvloedig.Dat landgenoten op zo een inspirerende en geëngageerde manier in het buitenland actief en betrokken zijn, vraagt bewondering, dankbaarheid en waardering.

In het verleden ontving je al verschillende knappe onderscheidingen en prijzen, waaronder :

-    Prijs voor ontwikkelingssamenwerking van de Belgische federale regering (2004);

-    De Norman Borlaug Award in 2014,die 's werelds meest talentvolle en jonge wetenschapper voor een uitzonderlijk wetenschappelijk onderzoek in de internationale landbouw bekroont;

-    In 2018 werd je door een organisatie van zo’n 2500  Mexicaanse boeren beloond met de Technoagro Award

-    In 2020 verkozen tot Fellow door The American Society of Agronomy (ASA) vanwege je uitstekende bijdragen aan het vakgebied van de agronomie.

Dat hieraan vanavond ook de Christoffel Plantin-prijs wordt toegevoegd, is meer dan terecht. 

Het is verdiende erkenning in eigen land, uit eigen land. 

In een aanbevelingsbrief omschreef iemand jou als ‘een man die de geschiedenis in een betere richting helpt sturen’. 

Het is voor mij dan ook een grote eer en waar genoegen om jou, mede in naam van de hele provincie Antwerpen en de leden van het Fonds, de 54ste Christoffel Plantinprijs te mogen overhandigen."

Uitreiking Christoffel Plantin Prijs 2024 - gouverneur , jury Fonds Christoffel Plantin en Bram Govaerts
Uitreiking Christoffel Plantin Prijs 2024 - gouverneur en Bram Govaerts
Uitreiking Christoffel Plantin Prijs 2024 - gouverneur en Bram Govaerts
Uitreiking Christoffel Plantin Prijs 2024 - gouverneur en Bram Govaerts