De bloemenborder

Leg je bloemenborder aan met behulp van de Plant-goedfiche. Deze handige fichereeks gidst je stap voor stap door de aanplant, met heldere instructies en overzichtelijke illustraties. Ook de benodigdheden, de ideale plantperiode, aandachtspunten en onderhoudstips vind je erin terug. Ontdek ze allemaal hier.
Handen uit de mouwen
Een bloemenborder op een speelplaats kan wat extra bescherming gebruiken. Omhein je border bij de aanleg. Eenmaal de planten zijn gegroeid, mag de omheining wel weg.
Heb je veel plaats voor een bloemenborder? Leg er een wandelpaadje doorheen met houtsnippers. Zo kunnen de leerlingen er ontdekken naar hartenlust en bessen plukken zonder planten te vertrappelen.
Op Ecopedia vind je een handige soortenlijst met planten die passen in je bloemenborder. Maar hoe maak je nu de selectie? De soortenkeuze hangt deels af van je speelplaats.
Kies de juiste soorten

- Ga voor een aantal soorten die van oorsprong bij ons voorkomen. Hier hebben sommige insecten veel baat bij. Meng bij met cultuurplanten voor extra bloemenpracht.
- Ligt je bloemenborder op een droge of juist natte plek? Stem je soortenkeuze hierop af.
- Ligt je bloemenborder op een donkere plek? Of juist in volle zon? Kies de juiste planten naargelang de belichting.
- Zorg dat de planten in je bloemenborder niet allen op dezelfde moment in bloei staan. Door af te wisselen in bloeiperiode heb je het hele jaar door bloemenpracht. Ook de bijtjes genieten dus langer mee.
- Om vroeger in het jaar al bloeiende planten te hebben, kan je de border nog aanvullen met bolgewassen zoals krokus, narcis, tulp, sierui enz. Bloembollen plant je aan in het najaar.
- Kies vaste planten die bijen lokken op honeybee valley of echte vlindermagneten op vlinderstichting.nl.
- Nog niet helemaal gevonden wat je zocht? In de Tuin-Wijzer staan heel wat handige plantenlijsten en tips en tricks om een bloemenborder aan te leggen. In de Plantenzoeker van VELT kan je o.a. ook kiezen of een soort eetbaar moet zijn.
- Schakel ook je leerlingen in bij de plantenkeuze met de 'Starterskit voor vergroeners'. Met deze kit van MOS meten leerlingen de bodemvochtigheid, lichtinval, windrichting ... Zo kiezen jullie samen de geschikte beplanting.
- Controleer best de graad van toxiciteit van de planten.
Je t’aime / je tijm
Een bloemenborder bomvol soorten biedt je nog meer leerkansen. Betrek je leerlingen in het onderhoud van de border. Laat hen ruiken, proeven en zorgen voor de planten die er staan. Welke kruiden kan je eten? Welke ruiken er lekker? Welke insecten vind je er terug?
Droog enkele van de fleurige bloemen en knutsel ermee. Verken de vele insecten in de bloemenborder tijdens de lessen biologie. Of maak thee van de kruiden in je border.
Eén bloemenborder, véle mogelijkheden dus.
