Hoe we ecosysteemdiensten nog beter behouden en inzetten
Zuivere lucht, water, voedsel, verkoeling … de natuur biedt heel wat diensten waar we als mens niet zonder kunnen. In tijden van klimaatverandering is dit nochtans allesbehalve vanzelfsprekend. Daarom onderzoekt de provincie hoe we deze essentiële ecosysteemdiensten nog beter kunnen behouden en inzetten. Want een betere natuur zorgt voor een betere levenskwaliteit en leefomgeving.
Je maakt in je stad of gemeente ongetwijfeld al gebruik van verschillende ecosysteemdiensten. Je plant bomen die voor schaduw en verkoeling zorgen, je werkt aan trage wegen voor recreatie … Maar je kan nog een stap verder gaan. Hoe? Door ecoysteemdiensten bewust in te schakelen om bepaalde doelstellingen te realiseren.
Aan de slag met ecosysteemdiensten
Of je nu een eerste kennismaking wil met het concept ecosysteemdiensten, of je graag verder verdiept in de materie, hier ben je op de juiste plaats.
We tonen je de vele voordelen van ecosysteemdiensten in 3 stappen:
Het hoe en waarom van ecosysteemdiensten, lees je op deze pagina's. Hier kom je te weten hoe anderen ermee aan de slag gaan en stellen we enkele projecten en realisaties voor.
De ecosysteemdienstenkaarten zijn vlot toegankelijk. Maar hoe die kaarten zijn opgebouwd? Wat ze precies tonen? En wat je ermee kan doen? Dat vertellen we in de online gids 'Ecosysteemdiensten in je dagelijkse werking'.
Wetenschappelijke rapporten vol natuurvoordelen werden gebundeld, in modellen gegoten, toegepast op de kenmerken per locatie en zichtbaar gemaakt in kaartlagen. Op ons geoloket kan je ze allemaal raadplegen en zo snel de mogelijkheden en kansen voor jouw locatie bundelen.
Zo doen zij het
Jan Melis, schepen in gemeente Meerhout vertelt hoe zij ecosysteemdiensten inschakelen:
"We gebruikten ecosysteemdiensten om onze inwoners het belang van de trage verbindingen in onze stadskernen aan te tonen. Zelfs zonder de term letterlijk te gebruiken. Hiervoor maakten we samen met de provincie tragewegenkaarten van ons grondgebied. Er was veel enthousiasme en de beschikbare kaartenbundels vonden snel hun weg naar verenigingen en inwoners."
Bekijk hier de tragewegenkaarten die gemeente Meerhout en provincie Antwerpen maakten om het belang van trage verbindingen aan inwoners duidelijk te maken.
Ook Bosgroep Zuiderkempen en de stad Geel vertellen hoe zij ecosysteemdiensten meenemen in hun plannen. Lees hier hoe zij dat doen.
Vragen? Advies of tips nodig?
Benieuwd wat ecosysteemdiensten voor jouw stad of gemeente kunnen betekenen? We komen graag langs voor een eerste toelichting en advies op maat.
- Functie
- Adviseur Biodiversiteit, Trage Wegen en Ecosysteemdiensten
- Telefoon
- 03 240 59 83
Gerelateerd aanbod
-
Participatietraject klimaatacties Betrek inwoners bij je klimaatplannen en vergroot de slaagkans van je klimaatbeleid.