Energielandschap Grensland Turnhout
Het Energielandschap Grensland Turnhout strekt zich uit over Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Malle, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar. Samen met de provincie Antwerpen werken de gemeenten er sinds 2022 aan een gecoördineerde aanpak en gezamenlijke projecten om met een energietransitie de verschillende klimaatdoelstellingen te behalen.
In 2021 deelde het onderzoek Ruimte en Energie de provincie Antwerpen op in zones met telkens een gelijkaardig ruimtelijk, energetisch en socio-economisch profiel. Op het grondgebied van de provincie onderscheiden we zo dertien verschillende energielandschappen.
Het Energielandschap Grensland Turnhout is een van de twee energielandschappen waar de betrokken gemeenten en de provincie Antwerpen een samenwerkingsverband hebben opgezet, met het oog op een lokale, ruimtelijke strategie voor de energietransitie.
De betrokken partners zoeken samen naar maatregelen die toelaten om binnen Grensland Turnhout onder meer:
- het energieverbruik te beperken;
- de ruimte zo energie-efficiënt mogelijk in te richten;
- in te zetten op (eigen) hernieuwbare energieproductie, met voldoende kwalitatieve locaties voor huidige en toekomstige infrastructuur voor energieproductie, -opslag en -transport.
… en dat alles op maat van de kenmerken van het energielandschap.
Prioritaire projecten
De keuze aan prioritaire projecten en quick wins is gebaseerd op de specifieke, lokale mogelijkheden en noden van Energielandschap Grensland Turnhout:
Aanbod voor andere lokale besturen in de provincie Antwerpen
Gemeenten die niet behoren tot Energielandschap Grensland Turnhout of Energielandschap Noordertuin vinden in het eindrapport van het onderzoek Ruimte en Energie een basisanalyse van alle dertien energielandschappen in de provincie Antwerpen, alsook heel wat inspiratie.
Ambtenaren uit alle Antwerpse gemeenten kunnen via Steunpunt Ruimte advies vragen over de opgedane kennis en ervaringen uit de projecten van de beide Energielandschappen.
Typerende kenmerken van Energielandschap Grensland Turnhout
Energielandschap Grensland Turnhout kenmerkt zich onder meer door glastuinbouw als grootste energieconsument, en een landschap dat veelal uit landbouwgebied met boscomplexen bestaat.
Het onderzoek Ruimte en Energie uit 2021 geeft aan dat er 36% energiebesparing mogelijk is ten opzichte van 2019 en dat het aandeel hernieuwbare energie kan stijgen tot 42,5%.
Voor de volledige context raadpleeg je best het onderzoeksrapport Ruimte en Energie.
Meer weten?
- Functie
- Administratie
- ruimte@provincieantwerpen.be
- Telefoon
- 03 240 66 23
Gerelateerd aanbod
-
Steunpunt Ruimte Jouw regioadviseur bij Steunpunt Ruimte informeert, adviseert en begeleidt bij vragen en projecten rond ruimtelijke planning in jouw gemeente. -
Leidraden 'Zonnepanelen' en 'Kleine en middelgrote windturbines' De juiste energie op de juiste plaats! In deze leidraden vind je inspiratie, reglementering, adviezen en overwegingen bij (aan)vragen rond installaties voor zonne- of windenergie. -
Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen Het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen (PBRA) bevat de visie op de ruimtelijke ordening in de provincie Antwerpen tot 2050.