Skip to main content

Strategische visie

De teksten op deze pagina vormen een samenvattend overzicht van de Strategische visie van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. Onderstaande samenvatting heeft een louter informatieve waarde. Voor de volledige, goedgekeurde Strategische visie, zoals deze op 26 oktober 2023 definitief is vastgesteld door de provincieraad van de provincie Antwerpen, verwijzen we je naar de digitale publicatie hieronder beschikbaar. 

Vier principes...

De strategische visie van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen is opgebouwd rond vier principes:

1.     Zuinig ruimtegebruik: Doe meer met dezelfde ruimte, zowel in de open als in de bebouwde ruimte:

  • Optimaliseer de ruimte in functie van leefbaarheid en duurzaamheid.
  • Verbeter het ruimtelijk rendement op de gunstig gelegen plekken, zodat de diverse ruimtevragen niet onnodig ruimte innemen.
  • Beperk zo veel mogelijk bijkomende inname van de open ruimte.

2.     Veerkracht: Zet in op veerkracht en robuustheid wanneer je de ruimte (her)organiseert. Zo vang je beter nieuwe uitdagingen en trends op, zoals:

  • de klimaatverandering;
  • het verlies aan biodiversiteit;
  • technologische evoluties;
  • een veranderende bevolkingssamenstelling.

3.     Nabijheid en bereikbaarheid: Mobiliteit en ruimte zijn onlosmakelijk verbonden: mobiliteit bepaalt de organisatie van de ruimte en vice versa. We streven naar een verduurzaming van de mobiliteit op twee pistes:

  • beperk verplaatsingen in afstand (nabijheid);
  • vergroot het gemak waarmee mensen zich duurzaam kunnen verplaatsen (bereikbaarheid).

4.     Eigenheid: De provincie Antwerpen koestert de cultuur- en natuurhistorische ontwikkeling van het grondgebied.  Het divers voorkomen, met typische lokale ruimtelijke kenmerken, willen we bewaren en in de verf zetten:

  • Integreer nieuwe trends en innovaties, rekening houdend met het lokale karakter.
  • Accenten, die vanuit ruimtelijk beleid worden gelegd, kunnen verschillen naargelang de locatie.
  • Speel bij de invulling van ruimte in op maatschappelijke uitdagingen, op een manier dat dit de kwaliteit en de eigenheid van een plek ten goede komt.
     

... en zeven strategieën

Zeven strategieën helpen om bovenstaande vier principes concreet te maken. Deze strategieën zijn gericht naar en toepasbaar door alle beleidsmakers die bezig zijn met het inrichten van de ruimte (hieronder 'ruimtemakers' genoemd). 

Strategie 1: Offensieve open ruimte

De beheerders van de open ruimte (natuur, landbouw, water en zachte recreatie) werken actief en op een duurzame en gelijkwaardige manier samen om de open ruimte te versterken. Deze beheerders stellen een geïntegreerd programma voor de open ruimte op via coalities.

Strategie 2: Samenhangend ecologisch netwerk

Als ruimtemakers creëren we een ecologisch netwerk van natuur- en bosgebieden, valleigebieden, kleine landschapselementen en groenblauwe netwerken doorheen de open en de bebouwde ruimte. Dit doen we door grootschalige gebieden met elkaar te verbinden, maar even goed door kleine, fijnmazige ingrepen.

Strategie 3: Van versnippering naar bundeling

Als ruimtemakers zorgen we enerzijds voor minder versnippering, zodat we onze open, onverharde ruimte vrijwaren en versterken. Anderzijds bundelen we de bebouwing en zorgen we voor kwalitatieve verdichting en een financiële en riumtelijke meerwaarde aan de ruimtelijke multimodale knopen.
Het ene kan niet zonder het andere.

Strategie 4: Ruimtelijk multimodale knopen

Als ruimtemakers verbinden we de multimodale knopen met elkaar door multimodale vervoerscorridors. Aan deze ruimtelijke multimodale knopen brengen we voldoende mensen en goederen samen, zodat het vervoer optimaal en efficiënt kan functioneren - in het bijzonder het openbaar vervoer.

Strategie 5: Sluitend locatiebeleid voor (hoog)dynamische functies

Als ruimtemakers voorzien we verweefbare (hoog)dynamische voorzieningen en bedrijvigheid in eerste instatie in multimodaal ontsloten kernen.

Nieuwe hoogdynamische functies die niet verweefbaar zijn in kernen bundelen we aan ruimtelijke multimodale knopen buiten de kernen.
Voor dynamische functies die niet verweefbaar zijn in kernen is een multimodale ontsluiting aangewezen. 

Strategie 6: Levendige kernen

Als ruimtemakers vinden we het belangrijk dat elke dorps- en stadskern zijn eigen karakter en identiteit uitdraagt, en aantrekkelijk is voor bewoners en gebruikers.

Kernen met een vlotte multimodale ontsluiting, veel voorzieningen en voldoende tewerkstellingsplekken zijn de ideale plekken om bijkomende gezinnen op te vangen. 

Strategie 7: Energietransitie

Als ruimtemakers leveren we met ons ruimtelijk beleid een fundamentele bijdrage aan de energietransitie door het voorkomen van energieverbruik, het stimuleren van de overgang naar duurzame energiebronnen en het kiezen voor een energie-efficiënte inrichting. Deze strategie kadert binnen de provinciale doelstelling om energieneutraal te worden tegen 2050.

Meer weten?

Dienst Ruimtelijke Planning
Functie
Administratie
Telefoon
03 240 66 23

Gerelateerd aanbod

  • Steunpunt Ruimte Jouw regioadviseur bij Steunpunt Ruimte informeert, adviseert en begeleidt bij vragen en projecten rond ruimtelijke planning in jouw gemeente.
  • Energielandschappen Binnen de energielandschappen zoeken gemeenten en provincie samen naar mogelijkheden voor lokale, hernieuwbare energie en voor energiebesparing, gekoppeld aan de ruimtelijke noden en kansen.