Landschapsdag

Via lezingen en excursies leer je het landschap van dichterbij kennen en kijk je er misschien met andere ogen naar. Hoe ontstond het landschap? Wat was de invloed van de mens? Tot welke historische, ecologische of andere waarden heeft dit geleid?

Provinciale Landschapsdag 2024: de Antwerpse Zuidrand

Hof ter Linden

Op dinsdag 1 oktober richtten we onze blik op de Antwerpse Zuidrand tijdens de dertiende provinciale Landschapsdag.

Deze streek herbergt een rijk verleden, maar wordt vandaag gekenmerkt door oprukkende verstedelijking. Toch bestaat meer dan de helft van dit gebied uit open ruimte, opgebouwd uit een fijnmazig netwerk van waterlopen verweven met landbouwlandschappen, kasteelparken, bosfragmenten en kleine landschapselementen. Deze waardevolle snippers kunnen tot een landschappelijk samenhangend geheel ontwikkeld worden.

In onderstaande uitnodiging vind je een handig overzicht van het programma en een korte samenvatting van de lezingen en excursies.

Ontdek hier de presentaties van de Landschapsdag 2024.

De presentatie van 'Thema 1 De Romeinse militaire aanwezigheid' door Elly Heirbaut bevat vele nog niet gepubliceerde resultaten, daarom is het niet mogelijk deze presentatie te delen.

Eerdere landschapsdagen

Provinciale Landschapsdag 2023: de bovenlopen van de Grote Nete

Landschapsdag 2023
Hoolstmolen in Balen

Op dinsdag 26 september 2023 stonden de bovenlopen van de Grote Nete centraal tijdens de 12e editie van de Landschapsdag. 

Tijdens eerdere edities werden de stroomafwaartse natuurpracht van de Kleine Nete-vallei rond Herentals en de samenvloeiing van de drie Netes in Lier al belicht. Nu eiste de Grote Nete terecht de aandacht tijdens deze studiedag waarin excursies en lezingen de karakteristieke kenmerken van het landschap belichtten.

Ontdek hier de presentaties en het programma van de Landschapsdag 2023.

Provinciale Landschapsdag 2022: De middenloop van de Kleine Nete in en rond Herentals

Foto Dirk Willems

Dat bij de oprichting van de voorloper van de provincie Antwerpen de Franse overheersers kozen voor de naam “departement van de Twee Neten” is geen toeval. Na de lustrumeditie over de samenvloeiing van de drie Netes in Lier in 2019, verleggen we in 2022 onze aandacht naar de Kleine Nete en de stad Herentals. In de schaduw van de Kempense Heuvelrug bepaalt de riviervallei het afwisselende landschap van de historische hoofdstad van de Kempen.

Bekijk hier de landschapsbrochure die werd uitgegeven naar aanleiding van de provinciale Landschapsdag 2022

Provinciale Landschapsdag 2021: Een terugblik op 10 jaar evolutie van 3 prachtige landschappen in onze provincie

Tijdens deze Landschapsdag blikten we terug naar de ontwikkeling van 3 belangrijke landschappen die in 2012, 2013 en 2014 de revue passeerden op de Provinciale Landschapsdag. Zo hebben de Kolonies sinds kort een erkenning als UNESCO-werelderfgoed op zak. De “slapende reus”, die de Kempense Heuvelrug is, werd letterlijk wakker door gerichte landschapsprojecten. De Schijnvallei tenslotte bewijst steeds meer haar belang als blauw-groene corridor tussen stad en rand.

Brochures 

Bij elke landschapsdag wordt er een brochure uitgegeven. Dit is een bundeling van de presentaties gebracht tijdens de studiedag aangevuld met extra informatie. 

De brochures van de landschapsdagen zijn gratis en kun je bestellen bij de dienst Erfgoed, erfgoed@provincieantwerpen.be of telefoon 03 240 64 14.  

Brochures Provinciale Landschapsdagen
Brochures Provinciale Landschapsdagen

Kwaliteitslabels